Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bakgrund ska inte avgöra framtiden

Oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vilka föräldrar man har ska man ha möjlighet att lyckas. Därför är det oerhört viktigt att vi bryter det utanförskap som nu växer sig starkare, skriver Fredrik Christensson (C), Ulrica Carlsson (C) och Annika Qarlsson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har ett förhållandevis bra utgångsläge i Sverige. Alla barn har möjlighet att få utbildning oberoende av hur stor plånbok föräldrarna har. Men trots bra förutsättningar ser vi en ökad klyvning av samhället. Klyvningen sker främst mellan de som har jobb och de som står utanför.

Flera olika studier visar på att utanförskap fortfarande till viss del går i arv. Det framkommer att unga vuxna som är uppvuxna i familjer där föräldrarna levt på försörjningsstöd löper större risk att själva börja leva på stöd. Det visar sig också att ju högre sjukfrånvaron är för föräldrarna under barnens uppväxt, desto större är sannolikheten att även barnen får en omfattande sjukfrånvaro som vuxna. Denna klyvning måste brytas genom förändringar i utbildningssystemet och satsningar på fler jobb.

Vi vill se tidiga insatser i skolan för att förhindra att barn halkar efter. Mer resurser bör tidigt fokuseras till de elever som har allra svårast att klara skolresultaten. För att minska risken att elever ångrar sitt val av utbildning är det också viktigt att stärka studie- och yrkesvägledningen och att göra praktik obligatoriskt. Studie- och yrkesvägledarna ska inte bara hjälpa elever att välja språk och gymnasieskola utan vara integrerade i hela skolans verksamhet.

Jobben är nyckeln

Utbildning är ett viktigt redskap för att kunna skapa det liv man vill leva. Centerpartiet tycker att det är viktigt att satsa på vidareutbildningar. En färdigutbildad person måste snabbt kunna skaffa sig ett jobb. För att det ska ske snabbare än i dag måste utbildningarna bli mer relevanta för företagen som sedan ska anställa genom bland annat utökad praktik.

Det viktigaste för att minska utanförskapet är att skapa fler vägar in i arbete. Ett arbete leder till egenförsörjning, vilket ger både gemenskap och frihet. Det är därför vi vill bekämpa utanförskapet i stället för jobbskaparna, som de rödgröna gör med höjda skatter på jobb och företagande. Vi vill i stället fortsätta sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, göra det billigare för företagen att anställa och göra det mer lönsamt att arbeta och utbilda sig.

Oavsett bakgrund ska man ha möjlighet att lyckas. Det kräver ett nytt ledarskap för Sverige.

Fredrik Christensson (C)

riksdagsledamot Västra Götaland

Ulrika Carlsson (C)

riksdagsledamot Västra Götaland

Annika Qarlsson (C)

riksdagsledamot Västra Götaland