Bettan Andersson (V) och Mikael Wallgren (V).
Bettan Andersson (V) och Mikael Wallgren (V).

Backa behöver ytterligare en idrottshall

Idrottsföreningarna i Backa har väntat i tio år på en ny idrottshall. Trots det röstade det borgerliga styret nej till förslaget om att bygga en ny hall. Det är ett svek mot föreningslivet, skriver Bettan Andersson (V) och Mikael Wallgren (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Norra Hisingen är en stadsdel som växer så det knakar. Det byggs som aldrig förr, och snart står det nya centrumet färdigt tillsammans med många nya bostäder.

Det är inte länge sedan som Backa befann sig i ett helt annat läge. Stadsdelen var otrygg för många, bilbränder och skjutningar var en del av vardagen. Så är det inte längre. Delvis beror det på de stora satsningar som gjorts av både bostadsbolag och stadsdelen för att skapa trygga områden. Men en ännu större roll spelar det blomstrande idrotts- och föreningslivet i stadsdelen.

Ilska och frustration

Under lång tid har föreningslivet i Backa kämpat för en ny idrottshall. Därför förstår vi den ilska och frustration många nu känner när den planerade hallen vid Selma Lagerlöfs torg inte blir av.

ANNONS

Vi vet att deltagandet i föreningslivet är ojämlikt, både ur ett klassperspektiv men även ur ett könsperspektiv

För ett antal år sedan fick ett bolag en byggrätt mot att den skulle innehålla studentbostäder och en idrottshall just för att möta det behov föreningslivet har. Tyvärr blev det nyss känt att bolaget trots allt inte tänker bygga en idrottshall vid Selma Lagerlöfs torg så som var överenskommet. Det är ett hårt slag för invånarna och föreningslivet i Backa.

Samtidigt planeras det nu för en ny idrottshall på Brudbergsskolans tomt som beräknas stå klar tidigast 2023. Det är bra, vi behöver fler idrottshallar. Men vi tror inte att detta kommer att räcka.

Enormt behov

Behovet av en idrottshall är enormt i Backa. Många föreningar trängs om halltider och blir hänvisade till andra stadsdelar för att kunna utöva sina aktiviteter. Detta riskerar att slå hårt mot de familjer som till exempel inte har tillgång till bil då det kan vara långa resvägar för att ta sig till träningen.

I en stad där klyftorna växer fyller idrotten en viktig funktion för att minska dessa skillnader. Samtidigt vet vi att deltagandet i föreningslivet är ojämlikt, både ur ett klassperspektiv men även ur ett könsperspektiv. I Backa finns föreningar som arbetar aktivt med just dessa frågor. Att inte bygga en idrottshall skulle slå extra hårt mot dem som verkligen behöver den.

ANNONS

Stort svek

Vänsterpartiet vill lösa de här problemen som uppstått. Därför har vi lagt fram ett skarpt förslag om att snabbt ta fram mark för att bygga ytterligare en idrottshall i Backa. Tyvärr röstade det borgerliga styret nej till detta. Det är ett stort svek mot idrottsföreningarna i Backa som nu inte har någonstans att ta vägen.

Bettan Andersson (V)

2:e vice ordförande Idrott- och föreningsnämnden

Mikael Wallgren (V)

2:e vice ordförande SDN Norra Hisingen

ANNONS