Både rätt och fel om Röhsska

ANNONS
|

Replik

Röhsska museet, 15/9

Röhsska museet firar hundra år – ett anrikt museum för konsthantverk, design och mode med unika samlingar som vi göteborgare är mycket stolta över. Kritiken som nu riktas mot Röhsska är i vissa avseenden befogad och i andra obefogad.

Förra året beskylldes vi för att skjuta Röhsska i sank – i dag uppmanas vi att sluta missköta Röhsska. Låt oss prata klarspråk. Museet har sedan länge haft stora brister kring den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Verksamheten har under lång tid haft ett ekonomiskt underskott, samtidigt som fastigheten och dess tillgänglighet varit starkt eftersatt. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi ska ta ett helhetsgrepp vad gäller förändringsarbete på Röhsska.

ANNONS

Flera konkreta åtgärder

Från politiskt håll har det vidtagits många konkreta åtgärder för att komma till rätta med problemen. När den nya chefen, Susanne Erixon, anställdes i december 2015 fick hon ett konkret uppdrag; att komma till rätta med museets arbetsmiljö, ekonomi och organisation. Det är första gången på väldigt många år som vi nu ser att museet har en ekonomi i balans. Vad gäller den psykosociala arbetsmiljön är kritiken befogad. Den är och har länge varit dålig, och så ska det så klart inte få vara på någon arbetsplats i Göteborgs stad. Därför arbetar vi aktivt för att hitta en hållbar lösning för museet och dess anställda och här viker kulturnämnden inte en tum från att en gång för alla komma tillrätta med problematiken på museet. Målet med det nu inledda arbetet är att Röhsskas medarbetare ska få de förutsättningar som krävs för att museet ska nå sin fulla potential – ett museum som är unikt i sitt slag långt utanför Sveriges gränser.

Öppnas åter för allmänheten

När Röhsska byggdes 1916 dimensionerades det för helt andra behov och krav. I dag är tillgängligheten på museet en prioriterad kulturpolitisk fråga och därför pågår arbetet med att tillgänglighetsanpassa byggnaden. En del av Röhsskas identitet och själ ligger i det unika östasiatiska materialet, som var bland det första som köptes in för 100 år sedan. Detta material finns på tredje våningen, som under 2017 åter kommer att öppnas upp för allmänheten.

ANNONS

Att Nationalmuseum i Stockholm, Sveriges största konstmuseum, nu visat intresse för att inleda ett samarbete med Röhsska är mycket positivt. Det skulle innebära ett stort lyft för Röhsska som landets främsta museum för konsthantverk, design och mode – i dag och de kommande 100 åren.

Mariya Voyvodova (S)

ordförande Kulturnämnden

Aina Florin (V)

1:e vice ordförande Kulturnämnden

Kristina Tharing (M)

2:e vice ordförande Kulturnämnden

ANNONS