Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bättre villkor krävs för företagen

Kristdemokraterna vill att Göteborg inom tio år ska ha det bästa företagsklimatet bland landets storstäder, och rankas bland de 25 främsta kommunerna i Sverige, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

David Lega (KD) kommunalråd och gruppledare
David Lega (KD)

kommunalråd och gruppledare

Jag har under lång tid varit bekymrad över företagsklimatets utveckling och funderat mycket över hur det skulle kunna förändras för att Göteborg ska bli starkare. Därför är jag mycket nöjd med att Kristdemokraterna i dag kan presentera ett helt paket med lösningar.

Goda villkor för företagande är en förutsättning för välfärd, som måste prioriteras. Det görs tyvärr inte i Göteborg i dag. Det visar sig till exempel i Svenskt näringslivs kommunrankning, där kommunen länge tappat placeringar i rask takt. 2010 låg kommunen på plats 70 av Sveriges 290 kommuner. I den senaste rankningen som presenterades i slutet av september hamnar Göteborg på plats 168.

Nya ambitioner behövs

Det är dags att sätta upp nya ambitioner för företagsklimatet. Kristdemokraterna vill att Göteborg inom tio år ska ha det bästa företagsklimatet bland landets storstäder, och rankas bland de 25 främsta kommunerna i Sverige.

Bland de 15 förslag vi i dag presenterar finns bland annat förslag för hur upphandlingarna kan utvecklas och illojal kommunal konkurrens avvecklas. Vi vill också att staden tar fram ett program för hur socialt entreprenörskap kan utvecklas i Göteborg samt att vi inrättar ett exploateringskontor under kommunstyrelsen.

Bostäder, kontor, verksamhetsytor och fungerande infrastruktur är alla viktiga delar i att skapa goda förutsättningar för företagande. För att planera dessa krävs att flera förvaltningar i kommunen samverkar. Det pågår ett arbete med att samordna de tekniska förvaltningarna, men det saknas fortfarande att någon tar ”ledartröjan” i arbetet. Vi vill därför inrätta ett exploateringskontor direkt underställt kommunstyrelsen, som ska arbeta med strategiska prioriteringar inom stadsplaneringen inklusive de kommunala investeringarna. Kontoret ska också ha den samordnande funktionen så att övriga kommunala instanser levererar enligt plan.

Betydelsefull roll

Företag, företagare och företagande har en mycket betydelsefull roll i samhället. Företagande bygger i grunden på mänsklig kreativitet och har således ett egenvärde, men det skapar samtidigt arbetstillfällen och är därmed grunden för välstånd och välfärd.

Välfärden finns tack vare dessa människor och de företagare som skapat arbetstillfällena. Utan dessa hade den inte kunnat upprätthållas, än mindre byggas upp från början. Det är hög tid att Göteborg förbättrar förutsättningarna för företag att verka i staden. Därmed kan vi stärka vården, skolan och omsorgen.

David Lega (KD)

kommunalråd och gruppledare