Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bättre förskola kräver reformer

Det är glädjande för stadens förskolor att de rödgröna partierna ger upp delar av sin gamla politik och omfamnar vår politik. Men fler reformer krävs för att lyfta förskolans verksamhet, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Förskolan Göteborg, 11/1

En förskola med kvalitet är helt avgörande för barns välmående och fortsatta skolgång. I dag utför personalen ett fantastiskt arbete i Göteborgs förskolor med de förutsättningar som råder. Men förskolan har en rad utmaningar som måste mötas med nya svar.

I dagarna tog kommunstyrelsen beslut om att förskolans organisering ska utredas och lyftas från stadsdelarna och samla ansvaret centralt. Det är ett viktigt steg på vägen. Sedan Socialdemokraterna införde maxtaxan har förskolans finansiering gröpts ur. Många gånger har förskolan fått betala när skolan inte har fått sin budget att gå ihop i stadsdelarna. Därför är vi glada över att den rödgröna resursfördelningsmodellen nu kommer att skrotas och att förskolans pengar kommer att öronmärkas. Det är en fråga som vi har fått strida för i över tio år.

Löser inte alla problem

Reformerna kommer dock inte att lösa förskolans alla problem. Fler förändringar krävs. Om bara tre år, 2020, behövs 450 förskollärare och 200 barnskötare nyrekryteras. Därtill har vi stora problem med vikarier. Nya förskolor måste byggas och rekryteringen av personal behöver förbättras avsevärt.

År av långa förskoleköer fixades genom att öka antalet barn på avdelningarna. I dag är barngrupperna allt för stora. Närmare 70 procent av avdelningarna, för de lite äldre barnen, ligger över Skolverkets riktmärke. Göteborg har till och med tvingats betala tillbaka statsbidrag för att man inte har lyckats minska antalet barn. Tyvärr är det pedagogiken som får stå tillbaka och omsorgen som tar över.

Storleken har betydelse

Forskning visar att barngruppens storlek har en större betydelse för kvaliteten än personaltätheten. Från rödgröna politiker har det låtit tvärtom. Visst är det så att det finns andra faktorer som ligger till grund för en framgångsrik förskola. Men den höga sjukfrånvaron och bristen på en god arbetsmiljö visar något annat. Det går inte att blunda för den påverkan som barngruppernas storlek och sammansättning har. Här behövs en förändring.

Det är glädjande för stadens förskola att de rödgröna partierna nu ger upp delar av sin gamla politik och omfamnar vår politik. Men flera av förskolans utmaningar är inte nya och här vilar ett stort ansvar på den rödgröna förskolepolitiken som har misslyckats mandatperiod efter mandatperiod. Förskolan i Göteborg är ett sorgebarn. Fler reformer krävs för att lyfta förskolans verksamhet.

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

Kristina Tharing (M)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd