Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg

Bättre att satsa på välfärden

Att Vänsterpartiet helst ser att allt drivs och ägs i kommunal regi är inget nytt. Men hur länge ska Socialdemokraterna välja att lägga resurserna på kommunala hotell, äventyrsbad och arenor i stället för på vården, skolan och omsorgen? skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

David Lega (KD)
oppositionsråd i Göteborg

Replik

Nya arenor, 31/8

Flera nya arenor ska byggas i Göteborg och det är mycket positivt av flera olika skäl. Evenemangsindustrin är viktig för Göteborg och innebär ett stort antal arbetstillfällen, vilket skapar resurser till välfärd såsom skola, vård och omsorg. Arenorna, särskilt de mindre, är också bra för idrottsrörelsen. Vi är flera partier som är eniga om behovet, men på GP Debatt landar Bettan Andersson (V) och Staffan Lindström (S) som vanligt helt snett, då de menar att det viktigaste är att det är kommunen som bygger och driver arenorna – oavsett vad som blir bäst för göteborgarna.

Låt oss sätta detta i ett perspektiv. Barngrupperna i förskolan i Göteborg är betydligt större än i Stockholm, vår gymnasieskola har nästan minst resurser per elev i hela landet, människor hinner dö medan de väntar på en plats på ett äldreboende. Vart fjärde äldreboende måste dessutom renoveras, eftersom de är i så dåligt skick. En ny arena bidrar till att skapa förutsättningar för att vi ska ha råd att förbättra allt detta, men det är ingen investering som staden behöver, eller ska, bära själv. Intresset finns i det göteborgska näringslivet, det har vi sett många exempel på.

Djupt inkonsekventa

Vänsterpartiernas inställning är inte bara felaktig. De är också djupt inkonsekventa, då de i andra sammanhang hyllar Serneke Arena i Kviberg. Multisportarenan med bland annat längdskidbana inomhus är unik i sitt slag och har gjort Kviberg till ett attraktivt turistmål. Men här väljer S och V plötsligt att bortse från att arenan både uppfördes och drivs i privat regi. Inkonsekvensen får antas bero på att socialism inte fungerar när den möter verkligheten.

Att Vänsterpartiet helst ser att allt drivs och ägs i kommunal regi är inget nytt. Det är tyvärr inte heller något nytt att Socialdemokraterna böjer sig för Vänstern. Ibland är det föreningslivet som drabbas, den här gången är det företagen. Kristdemokraterna kämpar för att Göteborgs stad ska satsa resurserna på välfärden. Det är vårt löfte till göteborgarna. Och jag frågar mig; hur många kommunala hotell och äventyrsbad ska byggas, hur många kommunala arenor ska byggas och hur mycket pengar ska läggas på detta innan Socialdemokraterna i stället väljer att lägga resurserna på välfärden, på vården, skolan och omsorgen?

David Lega (KD)

oppositionsråd i Göteborg