Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utan regelförenklingar på kommunal nivå är de blytunga statliga krispaketen pengar kastade i sjön. Kommunerna måste dra sitt strå till stacken i krishanteringen, skriver debattörerna.
Utan regelförenklingar på kommunal nivå är de blytunga statliga krispaketen pengar kastade i sjön. Kommunerna måste dra sitt strå till stacken i krishanteringen, skriver debattörerna.

Avreglera mera för att rädda coronakrisdrabbade företag

De statliga stödpaketen är inte tillräckliga för att hjälpa företagen genom coronakrisen. Det behövs kommunala avregleringar också, skriver bland andra Alec Sintorn Liberala Ungdomsförbundet Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Coronapandemin medför allvarliga konsekvenser för Sveriges ekonomi och näringsliv. För att möta problemen riktar regeringen nu i olika stödpaket och krisåtgärder pengar till företagen. Pengarna är visserligen välbehövliga men vad som faktiskt skulle förbättra situationen för en av arbetsmarknadens mest utsatta och viktigaste grupper är en liberal näringslivspolitik med skattesänkningar och avregleringar på kommunnivå.

Förenkla företagandet

Små och medelstora företag med mindre än 50 anställda är den absolut viktigaste jobbskapande kraften i svensk ekonomi. Fyra av fem arbetstagare anställs av dessa. Samtidigt är företagarna en av den mest utsatta grupperna i Sverige och det blir extra tydligt nu när ekonomin går på knäna. Så mycket som elva procent av företagarna har en disponibel inkomst som är mindre än hälften av medianinkomsten vilket kan jämföras med tre procent av arbetarna. För att på riktigt adressera problemen med utsatthet på arbetsmarknaden krävs därför kraftfulla åtgärder för att förenkla företagande.

Partille kommun i Västra Götalandsregionen var en av de kommuner som tidigt insåg vikten av företagens överlevnad och som därför stoppade debiteringen av olika tillsynsavgifter. Ytterligare ett exempel på ansvarstagande, som dessutom inte kostar mer än kommunal byråkrati, är att Göteborgs Stad valde att låta uteserveringarna öppna nittonde mars istället för första april. Åtgärder som att slopa tillsynsavgifter må vara dyra för kommunerna men företag som går i konkurs kostar samhället mer i slutändan.

Mycket kvar att göra

Åtgärderna ovanför är bra men för det första är det saker alla kommuner i Västra Götalandsregionen borde ha gjort och för det andra finns det mycket kvar att göra. Man har helt enkelt inte gått tillräckligt långt. Liberala Ungdomsförbundet Väst föreslår exempelvis att man bör avskaffa krav för utskänkningstillstånd som att verksamheten måste vara inriktad mot försäljning av livsmedel och att försäljningsplatsen inte får vara mobil. Vidare bör obetydlig alkoholservering till allmänheten, såsom champagne på hotellfrukosten eller vin hos frisören, naturligtvis tillåtas.

Coronapandemins inverkan på samhället kommer att få förödande konsekvenser för Sveriges ekonomi och näringsliv om inte politiker är villiga att göra vad som krävs. Utan regelförenklingar på kommunal nivå är de blytunga statliga krispaketen pengar kastade i sjön. Kommunerna måste dra sitt strå till stacken i krishanteringen. Att ta ansvar för företagsklimatet är att ta ansvar för ekonomin.

Alec Sintorn, 2:e vice ordförande - Liberala Ungdomsförbundet Väst

Liv Näslund, styrelseledamot - Liberala Ungdomsförbundet Väst

Jacob Welander, styrelseledamot - Liberala Ungdomsförbundet Väst