Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aurora 17 viktig för vår försvarsförmåga

Den militära övningen Aurora 17 kommer inte att öka krigsrisken eller spänningen i vårt närområde. Tvärtom, skriver Johan Büser (S) och Paula Holmqvist (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Aurora 17, 15/5

I en debattartikel av Nätverket stoppaaurora.nu  är företrädare från Fi, Ung Vänster, Proletären FF och Kommunistiska partiet kritiska till militärövningen Aurora.

Vi har nu ett förändrat omvärldsläge. Ryssland har annekterat Krim, är delaktiga i den pågående aggressionen mot Ukraina och försöker påverka demokratiska val och processer i flera länder. Utvecklingen är oroande och vi måste förhålla oss till det när vi utformar den svenska försvars- och säkerhetspolitiken.

Riksdagen har satt upp tydliga mål för försvarspolitiken att värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet, vår demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter. Därför är det nödvändigt att öka förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret. Våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, särskilt det nordiska, stärker vår säkerhet. En stark transatlantisk länk med bilaterala relationer till USA ligger i svenskt intresse.

Alliansfriheten ligger fast

Svensk säkerhetspolitisk linje är välkänd och ligger fast. Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa.

Övningen Aurora i september 2017 har deltagare från Sverige, våra nordiska och baltiska grannar, USA och Frankrike. Ett 40-tal svenska civila myndigheter deltar också. Övningen äger rum på svensk mark efter en svensk inbjudan. Övningen kommer inte att öka krigsrisken eller spänningen i vårt närområde. Tvärtom.

Däremot oroas vi över att påverkans- och informationsoperationer nu är en realitet. Risken att sådana händelser kan ske i anslutning till Aurora 17 är uppenbar. Syftet kan vara att sprida felaktiga bilder och skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter. Det måste vi alla tillsammans förhindra.

Johan Büser (S)

ersättare försvarsutskottet, från Göteborg

Paula Holmqvist (S)

ledamot försvarsutskottet, från Ed