Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Rågsjö (V) vårdpolitisk talesperson

Attendos vinsthunger dränerar all välfärd

Det finns ingen ”väl underbyggd forskning som visar att privata aktörer skapar bättre omsorg för lägre kostnad”. Och Attendos vinster i äldreomsorgen drabbar även de kvinnor som tvingas hem efter sex timmar från Sahlgrenskas BB fast amningen inte kommit igång, skriver Karin Rågsjö (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Förlossningsvården, 5/3 och 12/3

Sedan förra året har lobbyorganisationen Vårdföretagarna satsat sex miljoner kronor på en kampanj för att stoppa ett vinsttak i välfärden. De har höjt sin medlemsavgift och bett anslutna företag, bland andra vårdjättarna Attendo och Capio, om extra bidrag. Så tråkigt för dem att de inte lyckas bättre. För den replik som Andreas Koch, kommunikations-och IR-direktör på Attendo presterar som svar på min artikel om hur födande kvinnor är förlorare när vinstpengar rinner ner i fickorna på Attendos aktieägare, lär knappast minska det motstånd som så många känner inför de privata bolagens ekonomiska begär efter svensk sjukvård och omsorg.

Ett systemfel

Direktör Koch tycker att jag är ”ohederlig” när jag jämför Attendos vinster och de födande kvinnornas och personalens förluster, eftersom Attendo inte gör sina vinster specifikt på sjukvården, utan på äldreomsorgen. Som jag ser det är det ett systemfel vi pekar ut, där Vänsterpartiet vill att skattemedel ska gå till just den verksamhet i välfärden de är avsedda för; till gamla, sjuka och födande kvinnor, inte till vårdbolagens aktieägare.

Attendos vinster i den del av systemet där de äldre finns, drabbar även de kvinnor som sitter och kniper ihop i bilen mellan Sollefteå och Sundsvall. Eller de nyförlösta som tvingas hem efter sex timmar från Sahlgrenska fast amningen inte kommit igång och de har behov av fortsatt stöd på BB.

Ingen entydig forskning

Vad gäller Andreas Kochs påstående att det skulle finnas ”väl underbyggd forskning som visar att privata aktörer skapar bättre omsorg för lägre kostnad” så finns det alls ingen sådan entydig forskning. Bland andra professor Martha Szebehely, Sveriges mest framstående äldreforskare, har tvärtom kraftfullt tillbakavisat Vårdföretagarnas anspråk på kopplingen kvalitet–privat omsorg.

Till slut måste jag säga att jag ändå är smickrad över att Attendos direktörer ägnar tid åt att svara på en debattartikel från Vänsterpartiet i dessa dagar. Vi trodde de hade fullt upp med att hjälpa högerstyrda landsting att göra budget, som de gör i Stockholm.

Står kanske Göteborg näst på tur?

Karin Rågsjö (V)

vårdpolitisk talesperson