Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sverige har undertecknat barnkonventionen och om ni politiker i riksdag och regering står för det beslutet så inför ni omedelbart ett moratorium för utvisningar till Afghanistan. Liknande beslut har fattats förr och är det enda som anstår ett land som fortfarande vill kallas för en demokrati, skriver Eva Reimers och Martin Harling.

Att utvisa till krig är inte värdigt en demokrati

Migrationsverket har klarlagt att de utvisningshotade Afghanska ungdomarnas öde ligger i politikernas händer. Därför vänder vi oss nu till regering och riksdag: Ta ert ansvar, sluta peka finger och göm er inte bakom teknokratiska principer! Inför omedelbart ett moratorium för utvisningar till Afghanistan, skriver bland andra Martin Harling och Eva Reimers vid Göteborgs universitet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Ensamkommande unga, 18/8

Migrationsverkets rättschef, Fredrik Beijer, har svarat på lärarutbildarnas och pedagogikforskarnas upprop om att lyssna på de röster som formuleras av #Ungisveriges pågående sittstrejk. Han har bland annat anfört att det inte är riskfyllt att sända ungdomarna till Afghanistan eftersom ”konflikten varierar” och ”inte drabbar alla i hela landet”. Dessutom har han gett forskarna en lektion i demokrati. Han har bland annat förklarat att ”politiker ansvarar för lagstiftningen, myndigheter för tillämpning av lagen”. Bara så vi ska veta.

Upplysande svar

Vi är tacksamma för att repliken är så tydlig. Den har nämligen klargjort att:

  • Det spelar ingen roll att myndigheten själv skriver om ”en fortsatt successiv försämring av situationen” i Afghanistan. Man tror sig till skillnad från Tyskland kunna hitta någon avkrok som är säker nog för tvångsdeportation av ungdomar.
  • Det spelar ingen roll att asylrätten slagit fast principen om ”benefit of the doubt”. Finns tvivel om säkerhet skall detta gälla till den asylsökandes fördel.
  • Det spelar ingen roll att många asylsökande barn tagit sitt liv i desperation under hot om att bli skickade till krigets Afghanistan. Ungdomarnas berättelser tas inte på allvar utan bemöts upprepande med tvivel och misstro. I en situation där de kämpar för sina liv skriver man att ”vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har”.

Sluta gömma er

Gott så. Det finns uppenbart inga skäl att vända sig till Migrationsverket längre. Därför vänder vi oss i stället direkt till Sveriges folkvalda: regerings- och riksdagsledamöter, ni är utsedda att styra vårt land. Det är i era händer dessa ungdomars liv vilar. Sluta peka finger och gömma er bakom teknokratiska principer.

Sverige har undertecknat barnkonventionen och om ni står för det beslutet inför ni omedelbart ett moratorium för utvisningar till Afghanistan. Liknande beslut har fattats förr och är det enda som anstår ett land som fortfarande vill kallas för en demokrati.

Martin Harling

doktor i pedagogiskt arbete, Göteborgs universitet

Eva Reimers

professor i pedagogiskt arbete, Göteborgs universitet

Och många andra lärarutbildare/forskare vid konferensen i Pedagogiskt arbete