Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Handsprit och temperaturcheck för att få komma innanför dörren till förskolan hindrade inte vår son att bli sjuk och krav fanns att direkt diagnosticera detta med efterföljande kort karantän. Hela familjen fick svininfluensan utan att vara minsta rädda och det var även den gången extremt milda symtom för oss alla, skriver debattören. Bild: Vincent Yu
Handsprit och temperaturcheck för att få komma innanför dörren till förskolan hindrade inte vår son att bli sjuk och krav fanns att direkt diagnosticera detta med efterföljande kort karantän. Hela familjen fick svininfluensan utan att vara minsta rädda och det var även den gången extremt milda symtom för oss alla, skriver debattören. Bild: Vincent Yu

Att statens stödpengar går till gratis semester är huvudlöst

De statliga stödpaketen som delas ut till svenska företag utan motprestation kan vara den sämsta affärsplanen som skådats i modern tid. Att ge de anställda gratis semester sänker arbetsmoralen och urholkar konkurrenskraften, skriver Martin Bergström, civilingenjör och affärsutvecklare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

All respekt till att Sverige delvis sitter i klorna på ett passiviserat och lamslaget Europa. Men vi måste ha lite distans och hitta en smart affärsplan.

Först vill jag citera PM Nilsson som skrev så här om hotet från viruset: Svininfluensan tog drygt 20 000 liv i Italien under några vintermånader 2015. Den bidrog till att det året hade den största överdödligheten i befolkningen sedan andra världskriget, mycket större än under pandemiåret 2009 då viruset blev känt och orsakade stor oro i världen. Italien gjorde vintern 2015 ingenting utöver vanliga rutinåtgärder för att hejda epidemin. Medier och myndigheter räknade inte dag för dag antalet döda. Efter sex säsonger och tiotusentals döda hade svininfluensan blivit en del av italiensk vardag som hanterades med handtvätt, vaccin och varsamhet med äldre".

Själv bodde jag i Hong Kong under svininfluensan 2009 med min fru och barn, då 3 och 7 år gamla. På nära håll fick vi uppleva en minutiös noggrannhet som i allt väsentligt handlade om att skydda andra än sig själv. Inte att undra på att de ligger på en fantastiskt begränsad utveckling även denna pandemi. Handsprit och temperaturcheck för att få komma innanför dörren till förskolan hindrade inte vår son att bli sjuk och krav fanns att direkt diagnosticera detta med efterföljande kort karantän. Hela familjen fick svininfluensan utan att vara minsta rädda och det var även den gången extremt milda symtom för oss alla. En kort effektiv karantän så var alla i full sving igen.

Två veckors karantän

Hela min familj har precis som under Hong Kong tiden varit helt orädda för Covid-19, vi har mer eller mindre önskat få den diagnostiserad för att göra bokslut och varva upp till 110 procent igen. För mig räckte det med två veckors hemarbete/karantän med hustru och gymnasiestuderande dotter för att tvångsmässigt längta tillbaka till kontoret – givetvis med stort fokus på hygien och avstånd.

Men vad är det som håller på att hända för övrigt i samhället? Gradvis sänks arbetsmoralen och stora delar av den friska och arbetsföra befolkningen förpassas i en sällan skådad passivitet där det i det närmaste bland landets företag det blivit en ”affärsplan” att korttidspermittera anställda och söka statliga stödpaket. Exemplet med Volvobolagens gigantiska permitteringspaket skapar en astronomisk snedfördelning där arbetsföra intelligenta människor köar på byggvaruhus och planteringsanläggningar för att på statens bekostnad, med gratis semester, värdeutveckla sina fastigheter medan deras fina världsledande företag går på tomgång.

Exemplet med Volvobolagens gigantiska permitteringspaket skapar en astronomisk snedfördelning där arbetsföra intelligenta människor köar på byggvaruhus och planteringsanläggningar för att på statens bekostnad, med gratis semester

Detta måste vara en av de sämsta affärsplaner vi skådat i Sverige i modern tid. Två veckors frånvaro vid symptom är det som normalt maximalt behövs sen måste alla arbetsföra fortast möjligt tillbaka i saltgruvan och bidra till vår välfärd och konkurrenskraft, såklart givet den intelligenta Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens råd följs. Skall någon isoleras eller arbeta hemma måste det väl för tusan vara alla riskgrupper, inte de som bidrar till vår välfärd och konkurrenskraft.

Så, hur borde då paketet sett ut för till exempel Volvobolagen? Det är förståeligt att ordinarie produktionsapparat hackar. Men att skicka hem nästan all kompetens, med samma ”affärsplan” hos underleverantörer och konsulter. Nej, statens affärsplan borde i stället vara att fråga sig hur vi kommer starkare ur situationen än vi var innan. Erbjud gärna stöd, men med motprestation att företagen att till varje pris sysselsätter de anställda med utvecklingsarbete, innovationer, förbättringar, utbildningar eller annat samhällsnyttigt jobb staten är i behov av.

Innovativa lösningar

Under mina nära 20 år som specialist i en av de mest svängiga branscherna, oljeindustrin, var affärsplanen att utveckla världens mest avancerade marina Offshore-konstruktioner till en världsmarknad. Vi upplevde många djupa dalar och perioder med låg beläggning. Men då, i dåliga tider med uthålliga ägare, skapades nya innovativa lösningar istället för att permittera personal. När pendeln svängde stod man längst fram med bäst produkter. Varför ser inte regeringens affärsplan ut på detta sätt?

Dags att vakna upp och skapa en trovärdig affärsplan som aktiverar samtliga hjul i samhället. Stöd skall skräddarsys med tydliga krav på motprestation som alla syftar till att stärka vårt fantastiska land. Nu har vi chansen att även bygga för framtiden så även våra barn kan växa upp i ett land som är världsledande inom både innovationer och välfärd. Och samtidigt en gång för alla bli ett lag som drar åt samma håll. Låt sedan Anders Borg bli vår murbräcka så vi samtidigt kan få ingång Europa.

Varför inte avsluta med ett citat taget ut munnen på Tage Danielsson från världens bästa tecknade film, Karl Bertil Jonsons Julafton - ”Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredställelse varpå samhället vilar”. Att ge vissa gratis semester och bygga altaner kan knappast vara rätt väg. Gör om och gör rätt!

Martin Bergström, civilingenjör och affärsutvecklare