Vi vill göra som vi redan gjort i Rosenlund och som man nu gör på massor av håll i Europa: skapa trygghet genom att kombinera öppenhet med mer av liv och rörelse även på kvällstid, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).
Vi vill göra som vi redan gjort i Rosenlund och som man nu gör på massor av håll i Europa: skapa trygghet genom att kombinera öppenhet med mer av liv och rörelse även på kvällstid, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Att stänga Nordstan löser inte ett enda problem

För att öka tryggheten i och kring Nordstan är det viktigt att inte bara stärka säkerhetsarbetet och de sociala insatserna, utan också att skapa mer av liv och rörelse även på kvällstid, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

ANNONS
|

Slutreplik

Trygghet i Nordstan, 20/2 och 23/2

Det är glädjande att Jonas Ransgård (GP 20 feb) till stor del stödjer vår åtgärdslista för att öka tryggheten i Nordstan.

Vi vill se ett starkare säkerhetsarbete och utvecklade sociala insatser. Att ta tag i och tillrättavisa / stötta de individer som stör måste vara en given basrutin. Vi vill se en uppgradering av den fysiska miljön. Ofta kan små justeringar minska otryggheten. Vi vill se fler meningsfulla aktiviteter för unga i centrala staden. Att Ransgård mestadels verkar hålla med är nyttigt för de fortsatta trygghetssatsningarna.

Fundamentala skillnader

Samtidigt är finns det fundamentala skillnader mellan vår linje att hålla öppet och Ransgårds linje att stänga.

ANNONS

Att stänga Nordstan på kvällen skulle inte lösa ett enda problem, utan skulle bara flytta problematiken en bit bort. Det handlar om ett ganska primitivt strutsbeteende. Tänker sig Ransgård samma icke-lösning för andra områden i staden där det kan uppstå problem: att stänga och ta på skygglapparna?

En stängning skulle dessutom vara en kraftigt negativ signal för hela området i och kring Nordstan. Att kapitulera inför de som hotar tryggheten är fel. Det är knappast möjligt att skapa den dynamiska utveckling som det planeras för i detta hjärta av staden om det offentliga bara slänger in handduken. Att ge upp är det sämsta man kan göra för att skapa hållbar trygghet.

Det ska i sammanhanget noteras att ledningarna för polisen och Nordstan inte framfört några generella önskemål om tidigare stängning.

Bättre sätt skapa trygghet

Vi vill göra som vi redan gjort i Rosenlund och som man nu gör på massor av håll i Europa: skapa trygghet genom att kombinera öppenhet med mer av liv och rörelse även på kvällstid. Caféer, restauranger, musik, teater, konst och idrott är några exempel på vad som kan locka en bredare publik under en större del av dygnet. Med sådana aktiviteter – och där finns det utöver Rosenlund ett stort antal exempel – motas otryggheten successivt bort. Detta kan inte göras i en handvändning, men vi är övertygade om att det är den enda rimliga vägen framåt.

ANNONS

Ransgård gillar att raljera – i detta fall om att vi skulle förespråka fantasifulla jippon. De jippona bara finns i hans egen fantasi. De har ingenting med oss att göra. Vad vi förespråkar är att i ett öppet Göteborg ta ett rejält helhetsgrepp om trygghetsarbetet. Vi vill inte ha Ransgårds stängda Göteborg. En levande stad är också en trygg stad. Det är där nyckeln till framgång sitter.

Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsen ordförande

Marina Johansson (S)

kommunalråd

ANNONS