Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När du flyttar in på Nya tillfället blir du sedd. Du får en kontaktperson och en plan framåt. Du får mat, en säng och en dörr att stänga och du är saknad när vi inte ser dig. skriver debattörerna. Bild: Jenny Ingemarsson
När du flyttar in på Nya tillfället blir du sedd. Du får en kontaktperson och en plan framåt. Du får mat, en säng och en dörr att stänga och du är saknad när vi inte ser dig. skriver debattörerna. Bild: Jenny Ingemarsson

Att stänga ner Nya tillfället sätter utsatta på gatan

Under ett års tid har akutboendet Nya tillfället beskrivits i media som ett dödskabinett i vilda västern. En beskrivning som gjorts av personer som aldrig varit här och tycks befinna sig långt från den värld som våra klienter lever i. Därför vill vi bemöta kritiken och nyansera bilden av vår arbetsplats.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I sin rapport om vår verksamhet skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att det innebär fara för den enskildes liv, hälsa och personliga säkerhet att bo på Nya tillfället. Hade de vetat lite mer om de människor som socialtjänsten placerar här så hade de förstått att ett liv med missbruk och psykisk ohälsa alltid innebär att leva med fara för sitt liv, för sin hälsa och sin personliga säkerhet. Oavsett vilken plats man befinner sig på.

I mars blev Daniel mördad på vår uteplats. En händelse som inte borde fått hända någonstans och som hela tiden påverkar oss fortfarande. Han levde i en värld där våld är vanligt och detta mord hade kunnat ske någon annanstans på stan. Men nu hände det hos oss och Daniels mamma har så många gånger uttryckt hur mycket det betyder för henne att han fick dö i armarna på någon som tyckte väldigt mycket om honom och som han kände väl, hur mycket det betyder att någon kunde berätta för henne hur hans sista timmar i livet såg ut. Att Daniel dog på vår uteplats gjorde också att mordet fanns på film och att gärningsmannen senare kunde dömas till ett långt fängelsestraff.

Det övergår tyvärr vår förmåga att svinga ett magiskt trollspö över dessa människor då de flyttar in hos oss och vi kan inte, hur mycket vi än önskar, förvandla det svåra till något lätt och vackert.

Det är våldet som är problemet, våldet och vapen. Detta våld finns överallt i samhället bland dem som lever det svåraste livet. Det övergår tyvärr vår förmåga att svinga ett magiskt trollspö över dessa människor då de flyttar in hos oss och vi kan inte, hur mycket vi än önskar, förvandla det svåra till något lätt och vackert. De problem de har i livet är själva orsaken till att socialtjänsten placerar dem hos oss. Många av våra klienter är inte heller välkomna någon annanstans i samhället. Självklart följer deras svårigheter med in över vår tröskel.

I Ivo:s rapport finns en intervju med en klient som beskriver att hen flera gånger blivit hotad och misshandlad på vårt boende. Detta är sant, vad som också är sant är att hen under sin boendetid gjort ett stort förändringsarbete med sig själv och för några dagar sedan skrev kontrakt på sitt första egna boende via Bostad först. Något som inte hade kunnat ske utan det stöd som hen fått hos oss på Nya tillfället.

Vad som också är sant är att flera av de klienter vi tagit vapen ifrån och hindrat att begå våldshandlingar fattat beslut om förändring och valt att flytta vidare till behandlingshem eller drogfritt boende. Det är också sant att klienter kan komma till oss och berätta att boendetiden hos oss gett dem tillbaka tron på att myndigheter och att människor vill dem väl.

När du flyttar in på Nya tillfället blir du sedd. Du får en kontaktperson och en plan framåt. Du får mat, en säng och en dörr att stänga och du är saknad när vi inte ser dig.

Vi arbetar aktivt med suicidprevention och har vid flera tillfällen utfört HLR och räddat livet på människor som försökt ta sina liv. I sitt beslut använder Ivo dessa livräddande åtgärder som ett argument till stängning.

Vi beslagtar knivar och vapen vilket rimligen betyder färre vapen på gatan. Vi arbetar metodiskt och våldsförebyggande på ett mer konkret sätt än få andra i samhället. Även detta vänder Ivo emot oss i sin kritik.

Vi har under en längre tid blivit uppmanade att dokumentera avvikelser och tillbud då allvarliga händelser ägt rum. Vi har fått höra att detta skulle stärka och tydliggöra att vi behöver mer resurser i vårt trygghetsskapande arbete. Att Ivo skulle använda dessa avvikelser och tillbud till något helt annat hade vi inte kunnat ana.

När de skriver att ett av problemen är att man blandar personer med psykisk ohälsa med personer med missbruk skulle vi vilja att de skyndar sig hit och visar oss hur man skiljer dessa grupper åt. Vi skulle också så gärna vilja prata med dem om samsjuklighet.

Ivo nämner i sin kritik det faktum att personer blir placerade hos oss direkt efter lagen om vård av missbrukare, behandlingshem eller kriminalvård. Detta är ett faktum vi i personalen stångat oss blodiga för att försöka förhindra eftersom dessa klienter i regel är drogfria. I kontakt med socialtjänst och sjukvård känner vi oss i dessa fall lika maktlösa som våra klienter. Vår personal har inte makt att styra över vilka som ska placeras hos oss. Men det är vi som hanterar de situationer som uppstår i spåren av dessa felbeslut. Att dessa placeringar är fel tycker både vi, våra klienter och Ivo. Men hjälp oss då! Lyssna på oss som har kunskapen och lever och arbetar i den verklighet som ni fattar beslut om.

Både boende och personal har länge bett om hjälp, bett om att bli lyssnade på. Vi har frågat efter resurser och trygghet, högre personaltäthet och bättre samverkan med sjukvård och myndigheter.

Både boende och personal har länge bett om hjälp, bett om att bli lyssnade på. Vi har frågat efter resurser och trygghet, högre personaltäthet och bättre samverkan med sjukvård och myndigheter. När svaret vi får är att verksamheten stängs ner, utan en tanke på konsekvenser och utan en plan framåt, upplever vi det som ett beslut taget helt utan kreativt tänkande. Detta är ett säkert sätt att skapa nya problem. Att Ivo väljer att sätta en redan utsatt grupp på gatan är både aningslöst och ansvarslöst.

I dag ska socialnämnden Sydväst ta ställning till överklagan om beslutet att stänga ner vår verksamhet. Vi önskar att det blir ett klokt beslut som tas. Ett beslut som ökar tryggheten för våra klienter.

Cecilia Nilsson, behandlingsassistent på Nya tillfället

Christina Nackfors, behandlingsassistent och skyddsombud på Nya tillfället

LÄS MER: Ivo stänger akutboendet Nya tillfället

LÄS MER: La halv miljon på konsult – Nya Tillfället stängdes ändå

LÄS MER: Tvinga inte hemlösa kvinnor bo med våldsamma män