Mattias Goldmann vd, tankesmedjan Fores, på klimatförhandlingarna COP24 som observatör.
Mattias Goldmann vd, tankesmedjan Fores, på klimatförhandlingarna COP24 som observatör.

Att slänga ut dem man inte gillar skadar klimatarbetet

Klimatet är under attack och behöver akut försvaras. Men också klimatmötet i FN:s regi är under attack, av bland andra Göteborgs kommunalråd Karin Pleijel (MP) som under pågående möte under COP24 i Katowice ville ändra reglerna och ”slänga ut” dem hon inte gillar, skriver Mattias Goldmann, Fores.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

På COP24 i Polen syntes konservativa fossilbränsleaktörer och själva mötet sponsrades av en rad kolkraftsbolag. Göteborgs kommunalråd Karin Pleijel (MP), själv inte på plats på mötet, vill tillsammans med Göteborgsbaserade EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) ”slänga ut fossilindustrin från klimatförhandlingarna” under pågående möte. Kravet framförs i en gemensam debattartikel i Expressen den 4 december. Det är fel på flera grunder:

För det första: En inbjudan dras bara tillbaks om man gjort fel. Eftersom dessa bolag är inbjudna av FN och inte gjort något formellt fel, innebär Pleijels och Anderssons förslag att reglerna ändras under pågående möte. Det är förstås djupt odemokratiskt och minst sagt förvånande att få höra från folkvalda politiker.

ANNONS

För det andra: De värsta fossilaktörerna är enskilda stater. Kritiken från de båda miljöpartisterna mot konservativa fossilbränsleaktörer är korrekt och central, men den ensidiga inriktningen på bolag är orimlig. Olje- och kolstater som Saudiarabien och Polen sinkar och urvattnar det vi andra vill uppnå i förhandlingarna. Eftersom varje land – men inget företag – har veto mot FN:s beslut, måste vi hitta ett bättre sätt att hantera dem, men att kasta ut dem under pågående möte är inte rätta vägen.

För det tredje: Inga bolag klimatförhandlar. På FN:s klimatmöte förhandlar enbart FN:s medlemsstater. Ingen annan har rösträtt eller får lägga beslutsförslag. Näringslivet representeras av Bingo, Business and Industry, som på klimatmötena får yttra sig i ett par minuter men aldrig lägga förslag – samma villkor som lantbruket, ursprungsbefolkningar, ungdomar och det forskningskluster som vi tankesmedjor tillhör.

För det fjärde: Näringslivet måste känna trycket. Det har tagit mycket möda och lång tid att få näringslivet att bry sig om klimatförhandlingarna, men nu ser vi hur allt fler företag avger tydliga och viktiga klimatlöften. När Donald Trump slog fast att USA bör lämna Parisavtalet markerade de stora oljebolagen att klimathotet är på riktigt och akut, och ställde sig bakom avtalet. Om Pleijel och Andersson får som de vill, förlorar vi åratal av mödosamt baxande som vi nu kan börja skörda frukterna av.

ANNONS

För det femte: Omställningen försvåras. I klimatförhandlingarnas utställnings- och seminariedelar berättar SSAB och Vattenfall hur de ska ställa om svenskt stål till att tillverkas helt fossilfritt. Dit har de ännu inte kommit, utan skulle med Pleijels och Anderssons kriterier inte få medverka. Också de oljebolag som sadlar om och vill bli energibolag, med storsatsningar på havsbaserad vindkraft, storskalig solenergi eller massiv trädplantering skulle slängas ut.

Begränsar yttrandefriheten

Karin Pleijel kan nu stå fast vid ”släng ut dem”, och förvänta sig svåra frågor om sin demokratiska grundsyn, när hon anser sig bäst satt att bestämma vem som medverkar och vem som slängs ut på FN:s möten. Eller så kan hon backa, och förklara att hon inte menade det hon skrev – och får då räkna med svåra frågor om varför vi ska ta henne på orden nästa gång.

Att begränsa yttrandefriheten är fel väg att gå. I stället för att slänga ut fossilbränslenas företrädare, bör vi sätta press på dem att medverka på klimatmötena – så vi kan ställa dem till svars och så att de kan utvecklas.

Mattias Goldmann vd

tankesmedjan Fores, på klimatförhandlingarna COP24 som observatör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS