Narkosen har precis gått ur kroppen och katetern sitter fortfarande i. Klockan ger oss hjälp, men det tar 10–15 minuter innan någon kommer. Vi får inte lämna rummet. Vi har ingen att prata med. Vi har så ont att vi inte vågar stå upp och vi kan definitivt inte själva byta blöja på våra nyfödda. Många delar liknande berättelser i gravidgrupper på nätet, skriver debattörerna.
Narkosen har precis gått ur kroppen och katetern sitter fortfarande i. Klockan ger oss hjälp, men det tar 10–15 minuter innan någon kommer. Vi får inte lämna rummet. Vi har ingen att prata med. Vi har så ont att vi inte vågar stå upp och vi kan definitivt inte själva byta blöja på våra nyfödda. Många delar liknande berättelser i gravidgrupper på nätet, skriver debattörerna. Bild: Privat

Att porta nyförlöstas partners från BB skadar både kvinnan och barnet

Att porta friska medföljande från BB gör mer skada än nytta. Restriktionerna ger trauman som påverkar anknytning, motverkar amning och skapar förlossningsdepressioner, skriver bland andra Johanna Helldén, nyförlöst mamma.

ANNONS
|

För att minska risken för smittspridning har friska medföljande portats från BB på Östra sjukhuset. Nu har vi facit på hur restriktionerna påverkat oss födande. De vårdskador som uppstått visar tydligt att vår och våra nyföddas hälsa prioriterats bort. Vi kräver att beslutet omedelbart omprövas och att friska medföljande tillåts stanna på BB.

Nyförlösta, nyopererade och nya som föräldrar har vi rullats in på BB där vi lämnats med ensam vård om en nyfödd. För oss som är opererade med kejsarsnitt har detta varit extra svårt. Som längst sex timmar efter en bukoperation isoleras vi i ett enkelrum samtidigt som vi förväntas sköta en nyfödd, med en röd ringklocka som enda hjälp. Narkosen har precis gått ur kroppen och katetern sitter fortfarande i. Klockan ger oss hjälp, men det tar 10–15 minuter innan någon kommer. Vi får inte lämna rummet. Vi har ingen att prata med. Vi har så ont att vi inte vågar stå upp och vi kan definitivt inte själva byta blöja på våra nyfödda. Många delar liknande berättelser i gravidgrupper på nätet.

ANNONS

Vi har så ont att vi inte vågar stå upp och vi kan definitivt inte själva byta blöja på våra nyfödda.

Vi har följt uppmaningen att isolera oss veckorna inför förlossningen. När vi skrivs in på förlossningen tas tempen på våra medföljande. De medföljande spenderar upp till flera dygn på förlossningen i samma hus som BB, men när barnet är fött och BB-vården tar vid skickas de hem. Trots att de medföljande vid detta lag torde utgöra en mycket lägre smittrisk än personal som kommer och går varje dag. Personal som med endast handskar som skyddsutrustning byter blöja åt oss kejsarsnittade och andas på de nyfödda utan munskydd eller visir. Med medföljande på plats hade personalen i högre grad kunnat undvika att gå in i rummen och fokusera på det medicinska snarare än att byta blöjor.

Gråtit oss till sömns

På frågan om huruvida beslutet att porta medföljande från BB ökat arbetsbördan säger Nils Crona, chef över förlossningsvården: "[...] Det beror på hur patienten, alltså den förlösta kvinnan mår och partnerns inställning till att hjälpa. Det har minskat springet och vissa störningsmoment då partners kan ha många frågor. [...] Men summa summarum så är det lite lugnare på BB." (GT, 2020-04-09). Vi nyförlösta är övertygade om att det ringde på klockan mer när partners var på BB, för att det är lättare att stå upp för någon annan än för sig själv. Det är lugnare på BB nu då vi nyförlösta ligger ensamma på våra rum och försöker att inte vara till besvär. Vi har kissat på oss i väntan på att någon ska komma och hjälpa oss att lägga ner barnet. Vi har gråtit oss till sömns utan att någon kunnat trösta oss. Vi har ringt på klockan om igen med samma frågor: ‘kan någon ta bort den här nålen i min hand snart, den gör ont’ men har gång på gång fått höra att man inte har tid. En medföljande hade inte godtagit sådan väntan.

ANNONS

Barnets hälsa riskeras

Nils Crona säger att "För att förlossningsvården ska vara säker och bra så kommer det innebära olägenheter men vi måste se till den medicinska risken så mycket vi kan." (GT, 2020-04-09). Det är uppenbart att Crona glömt en vital del av BB-vårdens uppdrag: amningsstarten. Vården i Sverige har förbundit sig att främja amning, men tyvärr vittnar de flesta av oss om en störd amningsstart där barnets hälsa riskeras. För att få igång amningen behöver det kroppsegna hormonet oxytocin kunna flöda. För det krävs att den nyförlösta känner sig trygg och lugn. Traumat i att BB-vårdas i isolering de första dygnen efter förlossningen har stört den starten. Barnen har i de värsta fallen gått ner så mycket i vikt att vi behövt läggas in igen efter hemgång. Våra nyfödda har utsatts för en medicinsk risk.

Under Covid-19 är det viktigt att frigöra resurser inom vården och så låter också ett av argumenten för att porta medföljande från BB, men vi ser tydligt hur vårdtyngden inte minskas utan förskjuts. Att BB-avdelningen har misslyckats med att ge oss den vård vi behöver har lett till att vi behövt fler besök hos andra vårdinstanser. Detta då vi fått depressioner, behövt återinläggning och fått sjukskrivas. Den personal som hjälpt oss efter BB-tiden har varit erfarna barnmorskor som hade kunnat omplaceras till BB-avdelningen.

ANNONS

Tvärtemot experters rekommendationer

Budskapet från regering och folkhälsomyndigheten har varit att vi ska ha Covid-19-restriktioner som bygger på fakta och som är hållbara ifall de ska upprätthållas under lång tid. Vi hävdar att beslutet att porta friska medföljande från BB går tvärt emot vad experterna rekommenderar. Lösningen gör mer skada än nytta och bör omvärderas. Att dessutom andra sjukhus som Södersjukhuset i Stockholm fortfarande tillåter medföljande på BB visar att det finns andra sätt att ordna smittskyddet i förlossningsvården.

Vi kräver:

• Att restriktionerna ändras så att frisk medföljare får stanna på BB.

• Att en utredning tillsätts som sammanställer information om vilka vårdskador beslutet om att porta medföljande gett upphov till.

Johanna Helldén, mamma till Maja som fötts med akut kejsarsnitt

Sanne Aronsson, mamma till Kyra som fötts med planerat kejsarsnitt på grund av sätesbjudning

Michaela Barck, mamma till Nils som fötts med planerat kejsarsnitt på grund av placenta previa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS