För Vänsterpartiet är det ingen extremposition att motsätta sig att barnfamiljer vräks och bostäder rivs i bostadsbristens Göteborg, skriver Johan Svensson (V).
För Vänsterpartiet är det ingen extremposition att motsätta sig att barnfamiljer vräks och bostäder rivs i bostadsbristens Göteborg, skriver Johan Svensson (V).

Att motsätta sig utförsäljningar är inte extremt

300 kommunala hyresrätter är på väg att säljas ut i Frölunda och flera av dem ska göras om till köpcentrum. Utförsäljningarna i Göteborg måste få ett stopp, skriver Johan Svensson (V) ledamot i AB Framtiden.

ANNONS

Replik

Framtidens affärer, 12/6

Flera hundra av kommunens lägenheter i Frölunda är på väg att säljas ut till Skandia fastigheter. Av dessa ska dussintals rivas för att bygga köpcentrum. En utförsäljning som endast Vänsterpartiet röstade emot.

Socialdemokraterna försvarar beslutet med motiveringen att det är en bytesaffär, inte en utförsäljning, då Skandia fastigheter ger ifrån sig mark på Backaplan i utbyte mot bostäderna. De menar med andra ord att det är okej att sälja människors hem så länge man själv får något bra i utbyte. Tveksamt om hyresgästerna upplever det som en lika bra deal.

Socialdemokraterna menar också att det är en extremposition att motsätta sig utförsäljningar av kommunens bostäder. Men för Vänsterpartiet är det ingen extremposition att motsätta sig att barnfamiljer vräks och bostäder rivs i bostadsbristens Göteborg. Vi ser det som en självklarhet att alltid värna hyresgästernas trygghet.

ANNONS

Har inte lärt sig av misstag

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och övriga partier inte lärt sig mer av 90-talets misslyckade utförsäljningar. Då såldes stora delar av kommunens lägenheter ut till oseriösa kortsiktiga vinstdrivande aktörer. Något som resulterade i bristande underhåll, skadedjur och försäljningskaruseller där hyresgästerna hamnade i kläm. Tillsammans med nedskärningar i välfärden skapades de utanförskapsområden som de nu säger sig vilja avveckla.

I vintras var samma misstag på väg att upprepas. Kommunen var då på väg att sälja ut hundratals hyresrätter i Rannebergen till Victoria Park, men affären stoppades då det visade sig att en av företagets underleverantörer hade kriminella kopplingar. Men i stället för att lära sig av gamla misstag fortsätter Socialdemokraterna och övriga partier att driva igenom utförsäljning på utförsäljning.

Vänsterpartiet värnar allmännyttan och vill öka byggtakten i Göteborg. Vi går till val på att bygga fler billiga hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i. Det är nämligen så vi bygger ett Göteborg för alla och inte bara några få.

Johan Svensson (V)

ledamot i AB Framtiden

ANNONS