Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sasja Beslik och Johan Nystedt, Nordea.
Sasja Beslik och Johan Nystedt, Nordea.

Att flytta kapital till hållbara företag är inte oviktigt

Att börja cykla i stället för att köra bil och att flytta över sina sparpengar till miljövänliga företag är kompletterande åtgärder, inte uteslutande, skriver Sasja Beslik, Nordea.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Klimatarbetet, 9 & 18/10

Vi håller med om att alla fortsatt bör tänka på vad den egna livsstilen har för klimatpåverkan. Men om 100 företag i världen står för 70 procent av alla koldioxidutsläpp kan vi inte lägga hela tyngden av klimatförändringarna på livsstilsval. Varken investeringar i oljebolag eller att ta bilen till jobbet är bra för klimatet.

Att mäta klimatavtryck från investeringar är en relativt ny företeelse som framförallt fick fart efter Montreal Pledge, en överenskommelse som lanserades 2014 där investerare förbinder sig att mäta koldioxidavtryck och som stöds av FN:s miljöprograms finansinitiativ. Koldioxidavtrycket kan mätas genom flera olika metoder.

Bidrar till förändring

Metoden som används i räkneexemplet med slutsatsen att det är 27 gånger mer effektivt att ändra sparandet kontra andra aktiviteter, såsom att ersätta bilen med cykeln, beskrivs av IIGCC (Institutional Investors Group on Climate Change) vara fördelaktig om man vill ge en bild av det totala bidraget till utsläpp.

Forskarna bakom kritiken mot vår artikel menar att ”bara för att man säljer sina aktier i företag så betyder det inte att utsläppen minskar”. Nej, men avyttringar av bolag bidrar till förändring och har ett signalvärde som inte ska förringas. Det kan ha en negativ påverkan på bolagets kapitalkostnad. Dessutom kan 80 procent av de fossila bränsletillgångarna bli värdelösa i en koldioxidsnål ekonomi, vilket innebär att det finansiella argumentet också är starkt.

Öka medvetenheten

Vårt räkneexempel är en illustration för att öka medvetenheten kring sparpengarnas klimateffekter, svenskarna vill leva klimatsmart och det är en kraft att ta vara på och respektera.

Det är en illustration, likt det pressmeddelande som Världsnaturfonden och PWC tagit fram, där de hävdar att det svenska sparkapitalet orsakar lika höga utsläpp som Sveriges territoriella utsläpp.

Och faktum kvarstår. För att begränsa den globala uppvärmningen behöver stora mängder kapital flyttas till bolag som möjliggör övergången till en hållbar framtid. Det är något som också FN:s klimatpanel IPCC var tydliga med i sin senaste rapport.

Sasja Beslik

chef för hållbara finanser Nordea