Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I en tid då andra landsting tvingas tvärbromsa, genomför vi i stället kraftfulla satsningar för framtidens sjukvård. Det är att visa ansvar och ledarskap, skriver Jonas Andersson (L) och Nicklas Attefjord (MP).

Att efterskänka underskott är ingen lösning

Jeanette Olssons (S) kritik mot Grönblå samverkan faller platt till marken. Hennes brist på egna konstruktiva förslag till lösningar på sjukvårdens utmaningar är uppenbar, skriver bland andra Jonas Andersson (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sjukvården, 1/5

Den Grönblå majoritet som lett regionen i tre år har genomfört en rad viktiga åtgärder. Vi har tillfört sjukvården 6,5 miljarder kronor, vilket är en ökning för sjukhusen med drygt 5,5 procent per år, långt över kostnadsutvecklingen i Sverige. Enbart under 2017 har vi ökat antalet medarbetare med 229 sjuksköterskor, 310 undersköterskor och 227 läkare.

Våra satsningar börjar få resultat. Vi kan för första gången på lång tid se att vårdköerna minskar. Med nuvarande takt kan de vara borta redan under 2019.

Inget ledarskap

Jeanette Olssons enda lösning på sjukvårdens utmaningar är att efterskänka underskott. Det kan knappast kallas ledarskap och är definitivt inte det ledarskap som regionen behöver. De senaste årens kostnadsutveckling är i längden inte hållbar. Istället behövs ett omtag kring hela sjukvårdssystemet. Men när vi pekar ut riktningen för en nödvändig förändring står Socialdemokraterna handfallna och utan egna förslag.

I en tid då andra landsting tvingas tvärbromsa, genomför vi i stället kraftfulla satsningar för framtidens sjukvård.

Den reformering av sjukvården som vi i den Grönblåa majoriteten nu genomför, med bland annat stora satsningar på den nära vården, ökad tillgänglighet och kvalitet, är nödvändig. Den har uppmärksammats runt om i Sverige och ses som ett nationellt föredöme. Vi genomför dessutom historiskt stora satsningar på digitalisering inom sjukvården. Vi har också kraftigt ökat ersättningen för vårdpersonal som jobbar nätter och helger.

I en tid då andra landsting tvingas tvärbromsa, genomför vi i stället kraftfulla satsningar för framtidens sjukvård. Det är att visa ansvar och ledarskap.

Men Olsson väljer att helt bortse från allt som nu görs i sina försök att bevisa vår brist på ledarskap. Hon väljer också att helt bortse från sin egen brist på konstruktiva förslag. För sanningen är ju att Socialdemokraterna sagt nej eller varit väldigt tveksamma till allt det som nu görs, utan att komma med egna alternativ.

Jonas Andersson (L)

ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Nicklas Attefjord (MP)

ordförande västra hälso- och sjukvårdsnämnden