Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Arbetskläder i förskolan borde vara en självklarhet

Vi menar att personal som arbetar på förskolan ska ha rätt till lämpliga kläder som tål alla väderlekar. Det är en viktig arbetsmiljöfråga och den bottnar i en bristande jämställdhet, skriver Tobias Baudin och Eva Kärrman, Kommunal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Barnskötare, till exempel, är ute året runt, i regn och rusk med barnen. De behöver tåliga skor och kläder för alla säsonger som står emot kyla och väta och tål att tvättas och torkas gång på gång.

Även de kläder som används inomhus slits mer än normalt. Inte bara färg och lim, utan även mindre trevliga saker hamnar på personalens kläder då de hjälper de små med hygienen och med snoriga näsor. Då smittsamma sjukdomar, som vinterkräksjukan, går på avdelningen förväntas att personalen ska tänka extra mycket på hygienen, vilket förstås också gäller textilierna som ska tvättas ofta och i hög temperatur.

Arbetsmiljöproblem

Bristen på arbetskläder är därför ett arbetsmiljöproblem, vilket kommunens politiker i egenskap av arbetsgivare är ytterst ansvariga för. I dag är det många som själva bekostar arbetskläder och får betala tusentals kronor per år för detta, utan ersättning från arbetsgivaren.

I mansdominerade yrken hade det setts som oacceptabelt att man tvingas köpa flera uppsättningar klädesplagg för att kunna utföra sitt jobb. För fastighetsskötare, maskinister, bussförare är det närmast självklart med arbetskläder. Ibland beror det på uniformskrav eller att de klassas som skyddskläder, men inte alltid

Att det borde vara standard för arbetsgivare inom barnomsorgen att tillhandahålla funktionella arbetskläder är det inte bara vi inom Kommunal som tycker. 81 procent av svenska folket håller med oss. Det stod klart när vi med hjälp av Sifo undersökte frågan i februari i år.

Olika i olika kommuner

Kommunal har under många år haft med sig frågan om arbetskläder till förhandlingsbordet. Vi kommer fortsätta med det – tills en lösning är på plats. Det är uppenbart hur den här frågan påverkar både vardagen på jobbet och privatekonomin.

I dag ser det olika ut i olika kommuner och även inom kommunerna skiljer sig villkoren åt när det gäller om man ska få kläder och i så fall vilka. Det finns smarta arbetsgivare, och kloka politiker som lyssnat på sin personal och tagit fram arbetskläder. Och det är smart, personalen inom barnomsorgen är inte bara avgörande för våra minstas tillvaro. Deras yrkesskicklighet säkerställer också att föräldrar tryggt kan gå till sina jobb och betala skatt. Det gör arbetsvillkor – såsom tillgång till arbetskläder – till en framtidsfråga.

Tobias Baudin

förbundsordförande, Kommunal

Eva Kärrman

avdelningsordförande, Kommunal Väst