Det systematiska arbetsmiljöarbetet behöver förbättras för att förebygga risker på arbetsplatserna, skriver debattörerna.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet behöver förbättras för att förebygga risker på arbetsplatserna, skriver debattörerna. Bild: Fanni Olin Dahl/TT

Arbetsgivarna måste ta ansvar för sina anställda

Förra året dog 58 personer i olyckor på jobbet i Sverige. I år börjar dödssiffran redan att närma sig 40 människoliv. Därutöver skadades fler än 30 000 personer på jobbet förra året, varav fler än 7 200 i Västsverige. Dessutom går det åt fel håll, siffrorna blir sämre, skriver Jan Nilsson och Christine Marttila, LO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Vi har ett arbetsliv som alltmer präglas av tidspress och snäva marginaler, säkerhet på arbetet tar tid och kan ibland kosta pengar. Men arbetsgivarna måste ta sitt juridiska ansvar på allvar. Vad är ett liv värt i pengar när det kan förstöras eller släckas på grund av dålig arbetsmiljö?

LO-distriktet i Västsverige ger varje år ut en arbetsmiljörapport där vi följer utvecklingen inom arbetsmiljöområdet. Årets rapport visar att även i Västsverige (Västra Götalands län och Hallands län) står utvecklingen stilla eller att det blir sämre. Framför allt gäller det arbetsplatsolyckor.

Arbetsolyckorna har ökat med 23 procent sedan 2009 och var över 7 200 i Västsverige under 2018 enligt Arbetsmiljöverket

Arbetsolyckorna har ökat med 23 procent sedan 2009 och var över 7 200 i Västsverige under 2018 enligt Arbetsmiljöverket. Dödsfallen ökar också, förra året dog tolv personer på grund av dålig ­arbetsmiljö i olyckor på jobbet i Västsverige.

ANNONS

Fel väg att gå

Svenskt näringsliv svarar genom att vilja ta bort systemet med regionala skyddsombud och ersätta det med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”. Nu har även Sverigedemokraterna gett sig in i debatten om att avskaffa skyddsombuden. Helt på arbetsgivarnas sida har de tagit upp förslaget i sin riksdagsbudget.

Vi vill i stället skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö. Både genom att förbättra möjligheterna för skyddsombuden men framför allt genom att sluta snacka om minskade risker och i stället börja agera.

Men framför allt behövs det trygga anställningar, det finns mindre anledning för arbetsgivare att ta ansvar för arbetare som lätt är utbytbara

Det är både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder som behövs. Men framför allt behövs det trygga anställningar, det finns mindre anledning för arbetsgivare att ta ansvar för arbetare som lätt är utbytbara.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet behöver förbättras för att förebygga risker. Men det behövs också bättre ledarskap för att minska risker för dålig psykosocial arbetsmiljö, inte minst i kvinno­dominerade yrken. Regeringen behöver också skjuta till rejäla resurser, framför allt till Arbetsmiljöverket. Årets fem miljoner räcker inte långt.

Men inte minst handlar det om arbetsgivare som bryr sig mer om sina anställdas hälsa än om sina ekonomiska marginaler och som tar lika stort ansvar för de människor som jobbar hos dem som för aktieägarnas plånböcker.

Jan Nilsson, ordförande LO Göteborg

Christine Marttila, ordförande LO-distriktet i Västsverige

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS