Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu tvingas underklassen isolera sig i sina trånga lägenheter för att medelklassen bara inte orkar avstå något av sina privilegier, skriver debattören. Bild: Anders Wiklund / TT, Björn Larsson Rosvall
Nu tvingas underklassen isolera sig i sina trånga lägenheter för att medelklassen bara inte orkar avstå något av sina privilegier, skriver debattören. Bild: Anders Wiklund / TT, Björn Larsson Rosvall

Arbetarklassens barn drabbas värst av medelklassens fjällresor

Klassklyftorna gör sig synliga när skolorna återgår till distansundervisning. Medelklassens barn åker skidor en vecka. De andra är hemma och gör inget. Sen måste de fortsätta stanna hemma för att medelklassen genom sitt resande driver smittan, skriver Gabriel Södersten, småbarnsförälder och samhällsdebattör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sportlovet är över och som en följd av resandet till fjällorterna har nu högstadiet och gymnasieskolorna i Göteborg övergått till distansundervisning. Rapporterna duggade tätt under sportlovsveckan om att det var smittspridning i fjällorterna och att den brasilianska mutationen spridits i fjällvärlden.

Åtgärderna är säkert bra – vi vill inte ha en ökad smittspridning givetvis. Men, man kan ändå se på vad som nu skett med lite kritiska ögon. Barn från mindre bemedlade familjer får ta ansvar för att medelklassen inte kan avstå en skidresa. Är det verkligen rimligt?

Ingen billig historia

Att åka till fjällen är ingen billig historia för en barnfamilj. Det kräver såväl lediga föräldrar som en del kapital för resa, stughyra, mat och utrustning. Det anses inte sällan vara en typisk medeklassaktivitet. Inget fel i det, men ett konstaterande på samma sätt som hummer och champagne är en överklassaktivitet.

Vilka är det som inte åker på fjällsemester? Många, givetvis, men man kan konstatera att barn från mindre bemedlade familjer sannolikt inte åker skidor i fjällen en eller flera gånger per år, utan föräldrarna kanske arbetar och barnen är hemma eller på fritids. På grund av pandemin är dessutom många ställen för aktiviteter för barn och ungdomar stängda och hemmatiden har ökat markant under året. Precis när skolan ska öppna igen och vardagen kan återgå så stängs skolorna. Varför? För att medelklassen åkt skidor och man vill nu ta det säkra före det osäkra. Medelklassens barn har haft en härlig vecka i fjällen – medan barn till föräldrar med lägre inkomst får vara hemma i en eller flera veckor till utan att träffa vänner, få ett avbrott från hemmet eller faktiskt få en rimlig utbildning.

Medelklassens barn har haft en härlig vecka i fjällen – medan barn till föräldrar med lägre inkomst får vara hemma i en eller flera veckor till utan att träffa vänner, få ett avbrott från hemmet eller faktiskt få en rimlig utbildning

Det är kanske nödvändigt att hålla skolorna stängda och ha distansundervisning. Men man kan samtidigt inte blunda för ojämlikheten i åtgärderna. Vi vet att barn från socioekonomiskt utsatta områden och familjer drabbas hårdare av distansundervisningen än barn från föräldrar med högre utbildning. Ändå ska de nu ta ansvar för att medelklassen inte orkade avstå från sin årliga skidresa utan får nu stanna hemma för ytterligare distansundervisning. Med ytterligare utsatthet som följd. Är det verkligen rimligt?

Samma tendens

Smittan ökade markant efter svenskarnas skidresor till Alperna våren 2020. Från våren 2020 finns det rapporter om att folk i servicebranschen, bland annat taxichaufförer, var överrepresenterade i statistiken för sjuka i covid-19. Varför? För att de blev smittade av kunder som tog med sig hem från Alperna och smittade ned folk de anlitande för olika tjänster. Vi ser samma tendens nu. Medelklassen åker skidor och som en konsekvens av det tvingas underklassen isolera sig ytterligare i sina trånga lägenheter för att medelklassen bara inte orkar avstå något av sina privilegier.

Det mina vänner är solidariteten i Sverige 2021.

Gabriel Södersten, småbarnsförälder och samhällsdebattör