Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hultqvist fastslog själv följande i en debattartikel: ”Försvaret är en prioriterad angelägenhet men även försvarsekonomins utveckling måste ta hänsyn till det mycket osäkra ekonomiska läge som Sverige och omvärlden nu befinner sig i.” Orden talar sitt tydliga språk. Pandemikrisen utnyttjas till att minimera satsningarna, skriver debattören Bild: Henrik Montgomery/TT
Hultqvist fastslog själv följande i en debattartikel: ”Försvaret är en prioriterad angelägenhet men även försvarsekonomins utveckling måste ta hänsyn till det mycket osäkra ekonomiska läge som Sverige och omvärlden nu befinner sig i.” Orden talar sitt tydliga språk. Pandemikrisen utnyttjas till att minimera satsningarna, skriver debattören Bild: Henrik Montgomery/TT

Använd inte coronakrisen som ursäkt för att inte rusta upp försvaret

Sex år har passerat sedan Ryssland annekterade Krimhalvön. Krig i Europa var återigen ett faktum och i de östra delarna av Ukraina pågar detta än idag. Regeringen använder coronakrisen som en ursäkt för att inte rusta upp försvaret. Men att skydda befolkningen mot inre och yttre hot är statens viktigaste uppgift, skriver Anton Roos KDU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förhandlingarna inför försvarsbeslutet har kört fast. Bakgrunden är att regeringen använder coronapandemin och dess ekonomiska efterverkningar som ursäkt för att inte rusta upp försvaret till den nivå som krävs. Hultqvist fastslog själv följande i en debattartikel: ”Försvaret är en prioriterad angelägenhet men även försvarsekonomins utveckling måste ta hänsyn till det mycket osäkra ekonomiska läge som Sverige och omvärlden nu befinner sig i.” Orden talar sitt tydliga språk. Pandemikrisen utnyttjas till att minimera satsningarna.

Tuffa prioriteringar

Hultqvist har givetvis rätt i att samhällsekonomin och reformutrymmet påverkas markant i kölvattnet av pandemin. Han har också helt rätt i att det kommer att krävas tuffa prioriteringar. För oss i KDU och många andra är det dock uppenbart vad vi måste välja. Att skydda medborgarna mot inre och yttre hot är, och kommer alltid att vara, statens allra viktigaste uppgift. Saknas en brandförsäkring är det inte särskilt smart att börja renovera huset eftersom det lika gärna kan brinna ner imorgon. Är brandförsäkringen en billig variant som inte ens omfattar hela huset är den i praktiken inte mycket värd. Om försvarsberedningens förslag likväl bara genomförs till hälften kommer Sveriges försvarsförmåga inte heller vara kvalificerad eller omfatta hela riket. Förslaget måste, utan kompromisser, genomföras i sin helhet.

Pengar finns alltid

Det är inte första gången som Peter Hultqvist och hans parti försökt begränsa försvarssatsningar. Förra året valde de borgerliga partierna att hoppa av försvarsberedningens slutrapport eftersom Socialdemokraterna då vägrade att förbinda sig vid finansieringen. Skillnaden gentemot tidigare är att argumentet för att pengar inte finns nu är starkare än någonsin. Men är det någonting som coronakrisen bevisat är det att pengar alltid finns så länge det också finns en politisk vilja. Precis som staten plötsligt kunde trolla fram hundratals miljarder i krispaket kan man göra minst samma sak med försvarets finansiering.

Sex år är en relativt kort tid i en genomsnittligt levande människas liv. Men för en socialdemokratisk försvarsminister är minnet däremot oroande kort. Vi uppmanar försvarsministern att återigen öppna sitt fönster och se efter vad som döljer sig utomhus. Mörka mol tornar allt vidare upp sig i horisonten.

Anton Roos (KDU), försvars- och säkerhetspolitisk talesperson