Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Antitobakslobbyns fixering vid snus avslöjar deras verkliga agenda

Så är det dags igen. Den skattefinansierade antitobakslobbyn pekar på det svenska snuset som det tobakspolitiskt mest angelägna att sätta stopp för. Och traditionsenligt är det ”barnen” som slentrianmässigt förs fram som bärande argument för att våra politiker ska göra precis det som denna lobby kräver, skriver Patrik Strömer, Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik,

Tobak, 29/6

A Non Smoking Generations generalsekreterare, Helen Stjerna, kräver alltid mer förbud, skatter och straff för vanligt folk som tycker om sitt snus med resonemang som utgår från den egna privatmoralen, inte vetenskap.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har andelen niondeklassare som röker eller snusar halverats under 2000-talet. Detta är en utmärkt utveckling, då nikotin i alla dess former är förbjudet att sälja till unga enligt lag, ett förbud som är medicinskt välmotiverat. Unga ska inte få tillgång till nikotinprodukter. Punkt.

Däremot är demoniseringen av nikotin vetenskapligt tveksamt när det gäller vuxna. Brittiska Royal College of Physicians konstaterade redan 2008 att nikotin i sig inte är särskilt farligt, det är innehållet i tobaksröken som skapar skadorna. Året dessförinnan hade en expertpanel inom WHO dragit samma slutsats. Men om behovet av nikotinet får dig att vilja röka ökar riskerna för din hälsa.

Om det är nikotin som lockar men röken som dödar, vore det då inte bra om det fanns bättre alternativ till cigaretter som folk uppskattar?

Svenska män friskast i EU

Enligt EU-statistik från 2017 är det cirka fem procent av svenskarna som dagligen röker, att jämföra med cirka var fjärde europé. Folkhälsomyndigheten anger något högre siffror – åtta procent män och tio procent kvinnor dagligrökare (2016) – men pekar på en fortsatt nedåtgående trend. Svenska män är friskast i EU och använder snus som sin nikotinprodukt.

Att detta inte framställs som den spektakulära folkhälsoframgång det i praktiska termer är ofattbart. Snus är förvisso inte för alla, men människors möjligheter att välja mindre hälsovådliga alternativ till rökning förefaller vara den tveklöst mest effektiva vägen mot färre cigarettanvändare. Annars skulle väl andra EU-länder, där snus är förbjudet, visa samma framgångar.

Ni vägrar värdera snus på sina egna meriter, trots att en rad allvarliga hälsorisker med snus har vetenskapligt avfärdats, både i Sverige och internationellt

Att de som tillverkar snus har tagit fram utvecklade alternativ till snus som inte innehåller tobak överhuvudtaget kan bara betraktas som att alternativen för dagens rökare blir fler. Att försvåra för innovationer som stärker erbjudandet till rökarna att komma bort från bruket av cigaretter ökar riskerna för att den migration från rökning som präglat Sverige under decennier avstannar.

Smaken på en produkt måste självfallet vara god för att du ska vilja använda den. Varför skulle annars tillverkarna av nikotinläkemedel i allt högre utsträckning marknadsföra fruktsmaker och mint inom sitt sortiment? En utveckling som jag aldrig hört någon uttrycka kritik emot, fast läkemedelsindustrins nivåer av nikotin många gånger är långt högre än det som finns i snus.

Var är ert eget ansvar?

Antitobakslobbyn talar om gärna om ansvar. Som alltid andra ska ta. Men var är ert eget ansvar? Ni blandar medvetet samman snus och cigaretter, för genom att grumla bilden ska hotet mot folkhälsan framstå som mer angeläget än vad det faktiskt är.

Strategin att sprida myter och bortse från kända fakta stärker möjligen den egna övertygelsen, men bidrar föga till en konstruktiv debatt om hur alternativen till cigaretterna ska få de 800 000 svenskar som fortfarande röker att överväga sitt val.

Ni vägrar värdera snus på sina egna meriter, trots att en rad allvarliga hälsorisker med snus har vetenskapligt avfärdats, både i Sverige och internationellt.

Den enkla sanningen är den att er huvuduppgift är att misskreditera snuset och den svenska tobakspolitiken. Snus eller elektroniska cigaretter får inte bli en del av lösningen. För då behövs inte er radikala repression. Och då behövs inte ni.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen