Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antisemitismen ökar när extremismen frodas

Nordiska motståndsrörelsen förespråkar väpnad kamp och sprider hat och rasism. NMR gör dessutom att Sverigedemokraterna framstår som ett städat och demokratiskt parti, skriver Alliansens ungdomsförbund i Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi håller yttrandefriheten högt, vilket innebär att respektera det som yttras även när man inte håller med. Det är likväl skillnad på att uttrycka sin åsikt som enskild individ eller att göra så i organiserad form - med öppet rasistiskt, främlingsfientligt och antisemitiskt syfte. Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och tidningen Nordfront syftar till att framställa invandrare och antirasister som farliga för Sverige. De förespråkar väpnad kamp och en stor andel av deras medlemmar är misstänkta för brott med rasistiska motiv. Att tillåta dem att organisera sig utifrån dessa värden i Almedalen, en vallfärdsplats för demokratisk diskussion, är beklagligt. Framförallt eftersom NMR närvaro förstärkt bilden av Sverigedemokraterna som ett ”demokratiskt och städat parti”. Det var därför ingen slump att NMR demonstrerade under Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Sverigedemokraterna vill gärna distansera sig från organisationer och partier som NMR och före detta Svenskarnas parti, för att kunna visa på en skillnad mellan vi och dem. Det får den polerade ytan och demokratiska fasaden att framstå som genuin och tilltalande. Något som exemplifieras av rubrikerna i Nordiska motståndsrörelsen tidning Nordfront under Almedalsveckan: "Jimmie Åkesson beredd att släppa invandringspolitiken" och "Nordiska motståndsrörelsen - Det enda partiet i Sverige som vill stoppa främlingsinvasionen".

Men äpplet faller inte långt från trädet. Trots Sverigedemokraternas försök att framstå som ”the good cop” och NMR som ”the bad cop” finns oroväckande likheter i värdegrund och politiska förslag. Båda är de emot EU, Nato och ett öppet mångkulturellt samhälle med respekt för individens frihet och jämlikhet. I höstas kunde vi se hur Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för Sverigedemokraterna, humoriserade över att nazisterna sparkade på får – och låtsades att fåren var judar.

I våras stod Tobias Andersson, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna SDU, i Skövde kommunfullmäktige och anförde att antisemitism inte är ett problem idag, varför det är helt irrelevant att skicka elever på studiebesök till Auschwitz: ”Vi tycker att det är betydligt viktigare att skicka våra elever till Auschwitz och informera mer om det, trots att ingen kan påvisa att så faktiskt skulle vara fallet, att det behovet återfinns... här står man och slår sig för bröstet och säger att detta skulle vara ett växande problem, precis som det vore en objektiv sanning, när allt annat tyder på att så inte är fallet”. Att förringa den svåra situation som Sveriges judar i dag befinner sig i är inget annat än att förneka dagens antisemitism, något som man delar med den nazistiska rörelsen.

Dessa uttalanden är verklighetsfrånvända. Under de senaste åren har antisemitismen ökat i Europa och i Sverige. Av attitydstudien ADL Global 100 framgår att en fjärdedel av Västeuropas invånare hyser antisemitiska attityder. I Sverige kommer flesta anmälningar om hatbrott från storstäderna, värst är det i Malmö. Statistik från brottsförebyggande rådet bekräftar detta. År 2015 anmäldes 280 hatbrott med antisemitiska motiv i Sverige. Tidvis har judiska institutioner varit tvungna att stänga för att garantera säkerheten och judar i vårt land är i dag rädda för att visa upp sin judiska identitet. Som ett resultat av detta bedrivs allt mer av verksamhet kopplat till den judiska minoriteten i det tysta, undangömt för allmänheten. Detta är en utveckling som är skrämmande lik hur judarna trängdes undan från det offentliga på 30-talet. Vi borgerliga ungdomsförbund i väst ser oroväckande på denna utveckling och att engagemanget i NMR ökar i Västra Götaland.

Inom alliansen har vi ibland skilda åsikter i vissa sakfrågor, men om en sak kommer vi alltid vara överens: att alltid försvara mänskliga rättigheter och friheter. I människovärdet ligger den ömsesidiga respekten mellan enskilda individer, men också mellan nationer och folk. Den starke har inte rätt att kränka den svage. Av frukten känner man trädet.

Marcus Nilsen

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Isabelle Waldenvik

Ordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet Västra Götaland

Viktor Lundblad

Distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Västra Götaland Västra

Vidar Ericson

Distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet Västra Götaland Norra

Louise Grabo

Distriktsordförande Centerpartiets ungdomsförbund Västra Götaland