Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Antingen spelar du för kärleken eller så spelar du inte alls

Europride i Göteborg har inga problem med att efter krav snabbt plocka ner regnbågsflaggorna kring den scen där en arabisk artist, Nancy Ajram, ska uppträda. För när religionen ställs mot jämlikhet mellan könen eller allas rätt att älska vem de vill – då vinner alltid religionen. I Sverige, skriver Maria Hölerman, liberal debattör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Våra rättigheter väger så lätt. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att själva symbolen för dem skulle monteras ner under Europride i Göteborg.

Det är bara två veckor sedan sju av Sveriges riksdags partiledare och en aspirerande stod i Stockholm och viftade med regnbågsflaggor och alla ville de framstå som det parti som bäst värnade våra rättigheter och som skulle arbeta för dem. Aldrig skulle de samarbeta med ett homofobt parti. Men så här säger Europrides Tasso Stafilidis i GP på ett önskemål från en artist som verkar i Mellanöstern där homosexuella hotas till döden:

"Vi kan inte tvinga på Nancy Ajram att göra ett politiskt statement genom att uppträda på en regnbågsscen.”

Kan vi inte det Tasso Stafilidis? Kan vi inte det Ann-Sofie Hermansson (S)?

Sveriges riksdag?

Varken under Europride eller någon annan gång kommer vi att med skattemedel finansiera evenemang som för att kunna genomföras kräver att vi tar bort flaggor eller symboler för kärlek av rädsla för hat

 

Är det verkligen rimligt att sanktionera åsikten att vi ska beläggas med dödsstraff? Vilken publik vill Göteborgs stad ha till konserten? Känner sig Europrides besökare välkomna?

Politiskt statement. Ja, det hade det kanske varit i Libanon, Nancy Ajrams hemland. Men i Sverige 2018 sa ni ju allihop att det inte var det. Ni viftade med flaggorna på scenen. Om de inte vajar framför scenen ikväll när konserten är – då har ni inget förtroende alls.

"Är de helt dumma i huvudet?", sa min dotter när hon hörde mig berätta. Jag vill helst inte uppfostra henne till att säga eller tycka så om människor, men den här gången var jag tvungen att svara ja. Och jag fick lov att citera henne.

Hur motiverar Göteborgs stad beslutet att inte genast ställa in konserten? Eller att ställa ultimatum – antingen spelar du för kärleken eller så spelar du inte alls. Varken under Europride eller någon annan gång kommer vi att med skattemedel finansiera evenemang som för att kunna genomföras kräver att vi tar bort flaggor eller symboler för kärlek av rädsla för hat. Då vinner hatet. Aldrig någonsin vill vi sända de signalerna.

Så kan ni säga. Varsågod.

Maria Hölerman

liberal debattör