Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nicklas Attefjord (MP), ordförande Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Antal vårdplatser inget mått på kvalitet

Vi kan inte lösa de problem som finns gällande tillgänglighet, jämlikhet eller rättvisa inom vården med att göra mer av samma. I stället behöver vi förändra och modernisera, skriver Nicklas Attefjord (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nicklas Attefjord (MP), ordförande Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden
Nicklas Attefjord (MP), ordförande
Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Replik

Sjukvården, 8/10

Den grönblå majoriteten har sedan valet fokuserat på två parallella spår samtidigt. Vi har tagit kraftfulla beslut för att uppnå balans inom nuvarande sjukhusstruktur. Men vi har dessutom fokuserat på lösningar för att möta morgondagens utmaningar och behov. I nära dialog med verksamheterna har vi tagit fram en plan för en nödvändig omställning av vården.

Den verksamhet vi tog över efter förra valet var långt ifrån en verksamhet i ekonomisk balans som levererade en rättvis och jämlik vård. Det fanns heller inga långsiktiga beslut som tog sikte på att möta framtidens vårdbehov eller mötte de bemanningsutmaningar vi står inför.

Ingen brist på pengar

Det Janette Olsson (S) och Socialdemokraterna pekar på är att antalet vårdplatser är färre i dag än innan valet. Men frågan är om antalet vårdplatser är något som kan likställas med kvalitet eller om de bidrar till jämlik vård. Som politiker fastställer vi inte antalet vårdplatser utan sjukhusen får själva reglera detta utifrån sina uppdrag. Orsaken till att antalet platser minskat är inte brist på pengar utan brist på specialistutbildad personal. En verklighet som Västra Götaland delar med resten av landet.

Det första beslutet den politiska ledningen fattade var att återställa de underskott som fanns inom sjukhusen på 750 miljoner kronor. Därefter har vi förstärkt sjukvården med fem miljarder kronor från 2014 fram till i dag, samtidigt som vi tagit ansvar för att regionen även kan finansiera en höjd ambitionsnivå långsiktigt.

Förutsättning ställa om

Runt om i Sverige brottas samtliga regioner och landsting med sviktande tillgänglighet. Men väldigt få av landstingen har ekonomiska resurser att samtidigt ställa om vården och arbeta för en förbättring av tillgängligheten. Genom att finansiera förändringsarbetet separat har den grönblå majoriteten i Västra Götaland gett förutsättningar för utvecklingen och omställning. Dessa medel ska alltså användas till att ställa om, inte som en brunn att ösa ur för att göra mer av samma sak.

Vi har fått en hel del kritik av Socialdemokraterna för att vi samlar pengar på hög centralt i organisationen. Men vår analys är att vi inte kan lösa de problem som finns med tillgänglighet, jämlikhet eller rättvisa inom vården med att göra mer av samma. I stället behöver vi förändra och modernisera.

Hälso- och sjukvården är ett komplext system på många olika nivåer. Den grönblå majoriteten valde därför tidigt att fatta strategiska beslut för att möta både dagens men också morgondagens utmaningar. Vi vet att det inte finns några genvägar eller snabba lösningar. I stället krävs det långsiktighet och uthållighet.

Nicklas Attefjord (MP)

ordförande Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden