Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Ansvarslöst att chockhöja biljettpriset

Moderaternas biljettprishöjning är ett hårt slag mot göteborgarnas plånböcker och klimatet. Vi Socialdemokrater kommer att fortsätta ta klimatansvar och arbeta för en bra kollektivtrafik som folk har råd med, skriver Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) och Per Tenggren (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Göteborg ska du ha tillgång till bra kollektivtrafik vem du än är och var du än bor. Den 19 augusti höjer Moderaterna biljettpriserna med 135 kronor i månaden. Det är ett hårt slag mot både klimatet och vanliga göteborgares plånböcker.

I en tid av akut klimatkris är det omodernt och ansvarslöst att göra det svårare att resa hållbart. Det är en politik som vrider tillbaka klockan till en tid då klimatförändringar var något avlägset och oklart. När färre har råd att resa kollektivt riskerar vi på sikt få färre buss- och spårvagnsturer. Göteborgarna får inte bara en dyrare utan även sämre kollektivtrafik, med ökade utsläpp som följd. Det är fel väg att gå.

Rättvis omställning självklar

Vi måste investera i en kollektivtrafik som folk har råd med. För att minska utsläppen, men också för att göra mer plats på våra vägar för de som mest behöver bilen. Om detta är de flesta partier – och göteborgare – överens, men det finns stora skillnader i hur vi ser på vägen dit.

För oss socialdemokrater är det självklart att omställningen ska ske på ett rättvist sätt, så att människor faktiskt ges möjlighet att åka mer kollektivt. Det går inte att straffa bort bilåkande i en stad som i många avseenden är utformad för bilar. Det är en orättvis politik.

Därför måste det finnas ett bra alternativ: Smidig kollektivtrafik som folk har råd med. Därför har vi genomfört flera reformer för att du ska ha råd med bra kollektivtrafik vem du än är, var du än bor. Vi har infört en kraftfull subvention av Västtrafiks periodkort i Göteborg, och gett gratis sommarlovskort till alla skolelever. Regionen har, i bred politisk enighet, investerat i el-bussar som är både mer bekväma och hållbara. Det har fungerat: Andelen kollektivtrafikresenärer i Göteborg har ökat konstant sedan 2011.

Ett hån mot arbetande göteborgare

Men det moderatledda högerstyret i Göteborg har valt en annan väg. Nu slopar de satsningen på billigare biljetter. Det innebär en chockhöjning på 135 kronor för ett månadskort. Det är ett hån mot arbetande göteborgare, som trots längre restid låter bilen stå till förmån för kollektivtrafik, och mot alla de tiotusentals människor som inte har ett alternativ till spårvagnen eller stombussen. Priset för ett månadskort i Göteborg blir också 100 kronor dyrare för våra ungdomar.

Moderaternas biljettprishöjning är ett hårt slag mot göteborgarnas plånböcker och klimatet. Vi Socialdemokrater kommer att fortsätta ta klimatansvar och arbeta för en bra kollektivtrafik som folk har råd med.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)

Oppositionsråd

Per Tenggren (S)

Vice ordförande, Västtrafik