Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lättfixat. En av de enklaste åtgärderna mot sexuella trakasserier på jobbet är att ta bort anställningsformen allmän visstid, skriver Rossana Dinamarca (V) och Ali Esbati (V).

Anställning mot intim kontakt - nej tack!

Metoo-berättelserna har kommit från alla håll, men det är tydligt att sexuella trakasserier ofta sker på jobbet. Det är dags att förändra arbetslivet så att det blir tryggt för alla, skriver Rossana Dinamarca (V) och Ali Esbati (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag är det den internationella kvinnodagen, och för oss i Vänsterpartiet är det självklart att efter #metoo fokusera på hur vi skapar verklig trygghet i arbetslivet. Det är dags att gå från arbetslivets metookrati till meritokrati – där vi alla bedöms för våra förmågor och vår verkliga potential.

Eftersom otrygga anställningar och beroendeförhållanden i arbetet ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier måste anställningsformen allmän visstid avskaffas!

För unga kvinnor i arbetaryrken är det 50 procent vanligare med sexuella trakasserier på jobbet om man har en visstidsanställning jämfört med en tillsvidareanställning. En av de enklaste åtgärderna mot det är att ta bort anställningsformen allmän visstid. Visstidsanställningar ska få användas när det finns objektiva skäl för det – inte godtyckligt som i dag.

Det är dags att gå från arbetslivets metookrati till meritokrati – där vi alla bedöms för våra förmågor och vår verkliga potential.

När Vänsterpartiet budgetförhandlar med regeringen igen, så kan vi också lova att flera viktiga krav med anledning av metoo följer med rätt in i förhandlingsrummet. Detta är en del av vad vi anser bör göras:

MeToo-utbildning för chefer och skyddsombud. Vi vill ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utbilda chefer och skyddsombud i hur vi får ett arbetsliv fritt från sexism. Satsningen sätts igång i höst, pågår i tre år och utvärderas sedan. Kostnad: 20 miljoner kronor per år.

Se till att arbetsgivarna trappar upp arbetet mot sextrakasserier. Arbetsmiljöverket får också i uppdrag att kolla hur arbetsgivarna förebygger, hanterar och motverkar sexuella trakasserier. Det tillsynsprojektet ska också påbörjas i höst, pågå i tre år och sedan utvärderas. Kostar 20 miljoner kronor per år.

Stärk skyddsombuden. Ibland utgör arbetsgivaren själva problemet. Här har skyddsombuden en nyckelroll, i synnerhet regionala skyddsombud, som betyder mest för små arbetsplatser. Därför vill vi öka det statliga bidraget till regionala skyddsombud med 30 miljoner kronor per år.

Till de tusentals och åter tusentals kvinnor som tagit mod till sig och vittnat i #metoo om sexuella trakasserier och de skeva maktförhållandena på jobbet vill vi säga: tack för att ni vågade. Nu är det dags att tillsammans förändra arbetslivet så att det verkligen blir tryggt för alla.

Rossana Dinamarca (V)

feministisk talesperson

Ali Esbati (V)

arbetsmarknadspolitisk talesperson