Anpassa studiemedlen efter heltidsstudier

ANNONS
|

Hampus Magnusson och Pontus Båth replikerar på den retoriska frågan om politikerna har glömt studenterna. Frågan ställdes i en debattartikel publicerad den 3:e juni. Artikeln innehåller dock en hel del problematiska ställningstaganden som rör allt ifrån den allt annat än självklara slutsatsen att studenter kommer att få det bättre i framtiden bara för att de studerar till att alla studenter kan extraarbeta vid sidan av sina studier. Den förlegade normen av vem som är student dominerar argumentationen. Sveriges förenade studentkårer anser att arbete vid sidan av studierna inte ska vara ett krav utan en möjlighet för den enskilde studenten.

ANNONS

SFS pekar i sin studentbudget ut att studenter fortfarande går back 625 kronor per månad trots regeringens satsning, det är ett allvarligt kvalitetsproblem i det svenska högskolesystemet. Med andra ord vore Miljöpartiets satsning som Magnusson och Båth avfärdar som populistisk alldeles utmärkt och nödvändig. Maria Wetterstrands förslag om att höja studiemedlet med 900 kronor skulle stärka studentgruppens ekonomi rejält och Sverige skulle med allvar kliva fram som ett föregångsland vad det gäller studentekonomiska aspekter. Även inom Alliansen finns förslag på höjningar av studiemedlet från Centerpartiet, så detta är en blocköverskridande fråga.

Heltidsstudier ska få studiemedel därefter

Vidare är det viktigt att påminna Magnusson och Båth om att heltidsstudier sker på heltid. Det innebär att även studiemedlets omfattning ska vara anpassat efter heltidsstudier. Vill vi eftersträva kvalitet och kunskap för att bli slagkraftiga på den internationella utbildnings- och arbetsmarknaden är studenternas livssituation oerhört viktig. Det innebär att studenterna har en rimlig ekonomi, en god lärarkontakt och ett välfungerande socialt trygghetssystem.

Sveriges studenter är en mångfacetterad grupp, med andra ord finns det inte bara en typ av student. Det visas inte minst av alla skötsamma studenter som drabbats av CSN:s återbetalningskrav den senaste tiden. Systemen är inte anpassade för en mångfald av studenter med olika förutsättningar och varierande studietakt. Det ställer nya moderna krav på utbildningar och studiemedelssystem. Det innebär i sin tur att vi måste medvetandegöra bristerna för våra folkvalda politiker. Inte bara för sittande regering, oppositionen kan utlova en studiemedelssatsning, men det är efter valet vi får se vad den då valda regeringen verkligen kommer att göra för att förbättra för studenterna.

ANNONS

Gör inte blockpolitik av studenternas situation

Det är synd att studenternas situation lätt blockpolariseras. Alla partier, oavsett färg, borde ta kvalitetsbristerna inom den högre utbildningen på allvar. Det är därför SFS ställer frågan om politikerna har glömt studenterna. Under nästa mandatperiod vill SFS se att studiemedlet höjs med en miniminivå av 625 kronor och att det sker en rejäl kvalitetssatsning på grundutbildningen.

Klas-Herman Lundgren

ordförande, Sveriges förenade studentkårer

Robin Moberg

vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer

ANNONS