Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Genom en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring kan fler kvalificera sig och det blir enklare för medlemmarna att förutse vilken ersättning de har rätt till. Detta skulle öka tryggheten för timanställda, gig-arbetare, frilansare, egenföretagare och deltidsarbetande, skriver debattörerna.  Bild: Bertil Ericson / TT
Genom en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring kan fler kvalificera sig och det blir enklare för medlemmarna att förutse vilken ersättning de har rätt till. Detta skulle öka tryggheten för timanställda, gig-arbetare, frilansare, egenföretagare och deltidsarbetande, skriver debattörerna. Bild: Bertil Ericson / TT

Anpassa a-kassan till dagens arbetsliv

Arbetslöshetsförsäkringen behöver mer än de tillfälliga förbättringar som införts på grund av coronapandemin. Den behöver bli inkomstbaserad och den behöver följa löneutvecklingen för att kunna erbjuda trygghet för moderna arbetstagare, skriver bland andra Harald Petersson, ordförande, Sveriges a-kassor

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sällan har arbetslöshetsförsäkringen och a-kassan stått så högt på dagordningen, som under coronapandemin. På rekordtid har riksdagen röstat igenom tillfälliga förändringar för att fler ska kunna få ersättning från a-kassan och för att höja ersättningsnivåerna. Det är välkomna förändringar som bidrar både till att öka tryggheten för den enskilde och till att stabilisera svensk ekonomi efter covid-19.

Samtidigt behöver arbetslöshetsförsäkringen mer än tillfälliga justeringar. De nyligen genomförda förändringarna visar att det framåt är viktigare än någonsin med en enkel och förutsägbar a-kassa. Den 15 juni presenterade regeringens utredning sina förslag till en modern arbetslöshetsförsäkring som ska omfatta fler.

Omodernt regelverk

Delar av dagens arbetslöshetsförsäkring fungerar bra. Alla anställda och företagare har tillgång till en grundförsäkring oavsett om de är medlemmar i en a-kassa eller inte. Redan innan pandemin slog till var sju av tio medlemmar i en a-kassa och i dag är det fyra miljoner svenskar som valt att försäkra sin inkomst via ett medlemskap.

Problemen med arbetslöshetsförsäkringen är kopplade till ett omodernt regelverk som inte är anpassat till dagens arbetsliv. Sveriges a-kassor vill lyfta fram två reformer som särskilt viktiga att genomföra.

– Basera ersättningen på inkomst i stället för arbetad tid. Som det fungerar idag är antalet arbetade timmar ett av villkoren för att ha rätt till ersättning från a-kassorna. Reglerna är dock främst anpassade för en person som arbetat 40 timmar i veckan under måndag till fredag. Genom en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring kan fler kvalificera sig och det blir enklare för medlemmarna att förutse vilken ersättning de har rätt till. Detta skulle öka tryggheten för timanställda, gig-arbetare, frilansare, egenföretagare och deltidsarbetande.’

Följer inte löneutvecklingen

– Indexera ersättningsnivåerna. Ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen beslutas av regeringen. Det innebär att ersättningen höjs med oförutsebara intervaller och inte följer löneutvecklingen i Sverige. Före årets tillfälliga förändringar höjdes ersättningen senast 2015. Innan dess låg taket stilla i tretton år – samtidigt som lönerna, hyrorna och priserna i butikerna gick upp. Till slut fick mindre än var tionde heltidsanställd ut 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan. För att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en långsiktigt effektiv omställningsförsäkring krävs det att ersättningen ökar i takt med löneutvecklingen.

A-kassan är viktigare än någonsin för att vara trygg genom arbetslivet. Därför behöver vi en arbetslöshetsförsäkring som är anpassad till dagens förutsättningar. På så sätt får vi en modern försäkring och fler får känna den trygghet som a-kassan ger.

Harald Petersson, ordförande, Sveriges a-kassor

Tomas Eriksson, kanslichef, Sveriges a-kassor