Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi i Vänsterpartiet tycker att det finns anledning att se Angered Care AB som ett varnande exempel på hur drivkraften vinst är ett uselt sätt att organisera vården, skriver bland andra Eva Olofsson (V).

Angered Care är ett varnande exempel

Alla privata vårdcentraler fungerar inte lika uselt som Angered Care. Exemplet visar däremot att vårdföretag som drivs med vinstintresse kan frestas att på olika sätt öka vinsten på patienternas bekostnad, skriver bland andra Eva Olofsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Angered Care, 9/11 och 14/11

Moderaterna Martin Andreasson och Johan Fält har svarat på vår debattartikel om skandalen med Angered Care AB:s vårdcentral. Vårdcentralen som stängdes med omedelbar verkan 7 november efter att ha fuskat, slarvat, brutit mot avtal och åsidosatt patientsäkerheten. Andreasson och Fält har ett behov av att försvara systemet med privata vårdcentraler som drivs med vinstintressen och menar att Angered Care inte påverkar deras tilltro till marknadsstyrning.

Vi har inte påstått att alla privata vårdcentraler fungerar så uselt som Angered Care. Långt därifrån.

Riktigt snett

Angered Care är exemplet när det går riktigt snett och visar att det går att öka vinsterna genom att fuska eller slarva. Det går att strunta i behandling och rutiner för kroniskt sjuka. Det går att ha för få allmänläkare eller vara utan psykolog, även om man får betalt för det. Det går att mer eller mindre strunta i journalföring. Det går att lättvindigt skriva ut för mycket antibiotika för att bli populär hos dem som listat sig. Det går i alla fall att missköta sig ett tag och det är det som oroar oss, för under den tiden far patienter illa. Vi säger att marknadsanpassning av sjukvården påverkar hur verksamheten fungerar och utvecklas. Att alla vårdcentraler som drivs med vinstintresse kan frestas att öka sin vinst genom att på olika mer eller mindre subtila sätt sänka sina kostnader, men att systemet också öppnar för de grova avarter som Angered Care AB är ett exempel på.

Betvivlar förmågan

Det är oomtvistat att Göteborgs Hälso- och Sjukvårdsnämnd var helt eniga om att omedelbart bryta avtalet, när korten väl låg på bordet. Vi i Vänsterpartiet tycker att det finns anledning att se Angered Care AB som ett varnande exempel på hur drivkraften vinst är ett uselt sätt att organisera vården. Vi ser dessutom att det finns anledning att betvivla den blågröna ledningens förmåga att tygla marknadskrafterna inom det vårdvalssystem som vi i dag har i Västra Götalandsregionen.

Eva Olofsson (V)

regionråd

Carina Örgård (V)

ledamot i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Mats Berglund (V)

ersättare i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd