Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anamma inte nutidens skolmyter

Skolledaren har en nyckelfunktion i skolan och Göteborg skall vara attraktivt att arbeta. Det är dock anmärkningsvärt och trist att Skolledarförbundet anammat några av nutidens skolmyter, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Karin Pleijel (MP)

Replik

Skolledarna, 27/9 och 1/10

Skolledaren har en nyckelfunktion i skolan och Göteborg skall vara attraktivt att arbeta i, här är vi eniga med Torbjörn Brommé och Matz Nilsson från Skolledarförbundet (GP 27/9). Skolledaren ska kunna ge personalen utrymme att forma undervisning som skapar en god kunskapsutveckling för varje elev, få eleverna att må bra och växa som människor.

Det är dock anmärkningsvärt och trist att Skolledarförbundet anammat några av nutidens skolmyter. Sverige tappade, främst i matematik och läsförståelse i PISA 2012, det stämmer. Men vi måste se verkligheten idag och inte leva kvar i destruktiva myter.

Resultaten sjunker inte

Att påstå att resultaten sjunker i Göteborg är fel. Nu i våras gick fler nior ut med godkänt i alla ämnen än våren innan. Inga stora förändringar, men åt rätt håll. Nya resurser har tillförts, i motsats till vad Brommé och Nilsson påstår. Med tillskott 2015 och 2016 har skolans anslag ökat med 300 miljoner kronor, mer än någonsin tidigare.

Att det känns ensamt på toppen har jag djup respekt för. Speciellt när det krisar är det tungt. För att öka stödet kring den enskilda rektorn har varje stadsdel rektorsnätverk och fler intendenter, administratörer och rekryterare har anställts för att avlasta rektorerna.

Rektorerna har kontakt med politiken genom stadsdelarnas utbildningsutskott. Där ska lokala behov fångas upp, även svåra saker, för att åtgärder ska kunna sättas in. Samtliga skolor som hotats med vite av Skolinspektionen har jag träffat personligen, några av dessa tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Detta gör vi för att förstå vad som krävs, hur de tänker komma till rätta med bristerna och vad vi som huvudman kan bidra med för att stärka organisationen. Vi gör detta för att det är otroligt viktigt att varje elev i Göteborg skall ha en skolgång av hög kvalitet. Alla ska ta sitt ansvar. Visionen är solklar: Göteborg skall bli en stolt skolstad.

Karin Pleijel (MP)

skolkommunalråd