Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allvarligt när egenintresse går före allmänintresse

Sverige brinner och vi står inför en enorm miljökris. Vi behöver förstå att klimatförändringarna utgör det allvarligaste hotet mot människors trygghet och våra grundläggande levnadsvillkor, skriver Anna Rosén (FI) och Tina Lundberg (FI).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är upprörande hur självcentrerade vi samhällsföreträdare kan vara. Det är djupt olyckligt att Sverigedemokraterna och Moderaterna struntar i klimathotet trots att frågan är viktigast för många väljare. Lika ledsamt är att partier i och kring Göteborg inte med en enda stavelse har skänkt en tanke till civila och räddningsarbetare som möter skogsbränder och djur som flyr genom lågorna.

Det säger en del om värdegrund och visar att egenintresse och ekonomiska vinstintressen går före allmänintresse. Är det först när vi själva drabbas av olycka som vi blir medvetna om vilka djupa sår som kan skapas i människor och natur?

Förstå allvaret

Vi står inför en enorm miljökris. Vi behöver förstå att klimatförändringarna utgör det allvarligaste hotet mot människors trygghet och våra grundläggande levnadsvillkor.

Det är synd att Naturskyddsföreningen inte valde att ta med Feministiskt initiativ i sin undersökning 2018. Vi är betydligt mer radikala än något annat parti även i dag. Precis som vi var 2014 när Världsnaturfonden gjorde sin pandarankning och vi hade den bästa miljöpolitiken.

Feministiskt initiativ vill:

  •  Omrusta försvaret och prioritera säkerhet för alla här och nu. Nationalism och militarism är inte svaret på problemen, utan accelererar tvärtom både klimathot och flyktingkriser.
  •  Omfördela från invasionsförsvar till ett modernt insatsbaserat försvar. Från ensidiga militära verktyg mot inbillade anfall till civil beredskap inför miljökatastrofer och andra hot mot vår säkerhet
  •  Avskaffa den nyligen återinförda militära värnplikten och satsa i stället på en frivillig civil utbildning i krisberedskap via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
  •  Fördubbla anslagen till MSB och utveckla mer effektiv civil krisberedskap.
  •  Se mer utbyte och samverkan kring säkerhetshot i Europa. Tillsammans har vi har kraften att möta pandemier, terrorism, klimathot och naturkatastrofer. Därför är vi även för fortsatt medlemskap i EU.
  •  Att Sverige går före och visar väg både när det gäller flyktingmottagande och grön omställning och minskar våra koldioxidutsläpp kraftigt och snabbt.

Våra tankar går till alla som kämpar just nu. Inte minst till våra djur. Låt dem passera, de söker sig till trygg plats bara vi tillåter. Precis som vi människor när vi är på flykt.

Anna Rosén (FI)

kandidat till regionfullmäktige, FI, Västra Götaland

Tina Lundberg (FI)

kandidat till kommunfullmäktige, FI, Härryda