Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd Göteborg.
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd Göteborg.

Allt sämre för hyresgäster med borgarnas politik

Årets hyreshöjningar i allmännyttan landade på 4,8 procent för vissa hyresrätter. En chockhöjning som kan göra det svårt för många att bo kvar, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Göteborg är omkring hälften av alla bostäder hyresrätter, genomsnittet i Sverige är cirka 40 procent. Dessutom är hälften av hyresrätterna kommunalt ägda, även kallat allmännyttan. Det innebär att kommunen är en viktig spelare på bostadsmarknaden.

I år höjs hyran med 2,4 procent i snitt i allmännyttan, vilket är högre än senaste åren och dubbelt så högt som förra årets höjning. För vissa hyresrätter höjs hyran ännu mer, upp emot 4,8 procent. Höjningarna kritiserades av Hyresgästföreningen vilket gjorde att Hyresmarknadskommittén till slut fick avgöra tvisten med den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden.

Att allmännyttan nu chockhöjer sina hyror är ett hårt slag mot många hyresgäster.

Att allmännyttan nu chockhöjer sina hyror är ett hårt slag mot många hyresgäster. För de flesta är hyran den största utgiften varje månad och drabbas därför hårt av höga hyreshöjningar. För många kan det till och med bli svårt att bo kvar.

Sedan det borgerliga styret tog makten har det blivit sämre för hyresgäster på fler sätt. Bland annat har de slopat kravet på att nybyggda lägenheter ska fördelas via Boplats. Det innebär att färre lägenheter fördelas efter kötid och de privata hyresvärdarna själva kan välja vilka de vill ha som hyresgäster. Dessutom är det väl känt att de borgerliga partierna inte är främmande för att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter.

Att ha en bostadsmarknad som bara gynnar de rika riskerar att skapa stora sociala problem för dem med låga inkomster.

Vänsterpartiet vill minska ojämlikheten i Göteborg genom att öka byggtakten och bygga hyresrätter med billig hyra. Vi i det tidigare rödgrönrosa styret arbetade kraftfullt med att öka byggtakten och bygga både fler och billigare hyresrätter. Ett arbete som vi hoppas att det nya borgerliga styret inte kommer att skjuta i sank.

Vi vill också stoppa alla ombildningar till bostadsrätter och bromsa kraftiga hyreshöjningar. Bostad är en mänsklig rättighet och ska inte behandlas som en vara på en marknad. Att ha en bostadsmarknad som bara gynnar de rika riskerar att skapa stora sociala problem för dem med låga inkomster.

Nästa år hoppas vi att allmännyttan tar större ansvar för sina hyresgäster, de höga hyreshöjningarna får inte bli en trend. Alla ska kunna bo i allmännyttan oavsett storleken på sin plånbok.

Daniel Bernmar (V)

oppositionsråd Göteborg