Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt mindre fossilgas till fjärrvärme och el

Göteborgs stad har ett tydligt mål att all fjärrvärme år 2030 ska komma från förnybara eller återvunna källor och vi har skapat en konkret färdplan för att nå det målet, skriver Cecilia Erdalen, Göteborg Energi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Genmäle

Solceller, 12/8 och 29/8

I sina debattinlägg om solceller skriver Gunnar Isaksson, Hugo Norell och Kerstin Hamberger, med hänvisning till Göteborg Energis webb, att 30 procent av Göteborgs elkonsumtion och 35 procent av fjärrvärmen produceras med fossilgas från Rya Kraftvärmeverk. Detta stämmer inte, men vi kunde ha varit tydligare i vår kommunikation. De volymer som hänvisas till är en möjlig produktion i Ryaverket. Hur vi sedan väljer att köra Rya i kombination med våra andra anläggningar beror på en rad olika omständigheter som väder, ekonomi och klimathänsyn.

Under 2016 kom 17 procent av fjärrvärmen från fossil energi medan resterande del kom från fossilfria/återvunna källor. Under 2017 genomför vi åtgärder i vår värme- och elproduktion som väsentligt minskar utsläppen av koldioxid i Göteborg. Staden har ett tydligt mål att all fjärrvärme år 2030 ska komma från förnybara eller återvunna källor och vi har skapat en konkret färdplan för att nå det målet. Just nu undersöker vi till exempel möjligheterna till ett nytt bio-kraftvärmeverk i Backa och bränslekonvertering av Rya kraftvärmeverk.

Förnybar energiproduktion är en hjärtefråga för oss och vi delar skribenternas uppfattning att det behövs fler solcellslösningar i Göteborg. Därför har vi bland annat fattat beslut om att titta närmare på möjligheten till en andelsägd solcellspark i staden.

Cecilia Erdalen

pressansvarig Göteborg Energi