Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Anna Tärnhuvud

Alliansens nedskärningar drabbar hbtq-personer

Trots att Göteborgs stad ska verka för att förbättra hbtq-personers livsvillkor så låter Alliansen två viktiga verksamheter för unga hbtq-personer lägga ner, skriver Grith Fjeldmose (V) och Bettan Andersson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt Göteborgs hbtq-plan, som antogs 2017 av en bred politisk enighet, ska staden verka för att förbättra hbtq-personers livsvillkor. Till exempel ska det finnas fler mötesplatser för unga hbtq-personer 2021 än vad det gjorde 2017. Men i veckan kom beskedet att två verksamheter för unga hbtq-personer tvingas lägga ned. Både föreningen ”Hänget” och House of colours på Hisingen blir utan fortsatt finansiering.

Många verksamheter, både kommunala och offentliga, har hbtq-certifierats, stadens personal har utbildats i hbtq-frågor och Göteborg har inrättat Sveriges första kommunala hbtq-råd. Men vi är långt ifrån färdiga.

Allianspartierna verkar inte vara intresserade av att genomföra den politik de ställt sig bakom och oron är nu stor att deras omfattande nedskärningar kommer drabba fler livsviktiga verksamheter i staden.

Under de senaste åren har flera kommuner satsat för att bli bättre på att bemöta unga hbtq-personer. Göteborg är en av dem. Många verksamheter, både kommunala och offentliga, har hbtq-certifierats, stadens personal har utbildats i hbtq-frågor och Göteborg har inrättat Sveriges första kommunala hbtq-råd. Men vi är långt ifrån färdiga, heteronormen i staden är fortfarande stark och ett omfattande arbete kvarstår.

Enligt rapporter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har unga hbtq-personer generellt sett lägre självkänsla, känner otrygghet och har dålig tillit till andra människor samt har i större utsträckning självmordstankar än andra unga.

Unga hbtq-personer utsätts för diskriminering, osynliggörande, trakasserier, våld och hot om våld. Detta påverkar förutom hälsan också den unges skolresultat och riskerar både vidare studier och framtida jobb. Enligt rapporter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har unga hbtq-personer generellt sett lägre självkänsla, känner otrygghet och har dålig tillit till andra människor samt har i större utsträckning självmordstankar än andra unga.

Hbtq-rådet har lyft att det finns ett behov av flera kommunala mötesplatser för unga hbtq-personer. Det behövs mer kunskap och bättre rutiner för att fånga upp och ge rätt stöd till de hbtq-personer som mår dåligt. I det arbetet är de verksamheter som möter unga livsviktiga. Det är oacceptabelt att alliansstyret nu låter två uppskattade verksamheter stänga.

Grith Fjeldmose (V)

oppositionsråd

Bettan Andersson (V)

ledamot i Göteborgs Stads hbtq-råd