Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tord Karlsson (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Alliansen: Vi kräver att Tord Karlsson (S) avgår

Vi utkräver ansvar av dem som har felat i skandalen kring Intraservice. Bara så kan man angripa en osund kultur och återupprätta ett förtroende. Därför måste Tord Karlsson (S) avgå, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Stadsrevisionens granskning av nämnden för Intraservice nådde fullmäktige i höstas. Miljoner skattemedel har bränts på utlandsresor med oklara syften och ibland så magra program att de inte uppfyller kraven för tjänsteresor. Externa parter har varit del av vissa upplägg så att det minst rör sig i gränslandet för vad som är mutor och bestickning. Nämnden har inte följt fastställda rutiner. Ordföranden Tord Karlsson (S) har i strid med bestämmelserna beviljat sig själv att resa till USA med traktamente för många fler dagar än programmet. Även f d ordföranden Conny Johansson (S) beviljade sig själv USA-besök enligt stadsrevisionens granskning.

Sjuka kulturen har bitit sig fast

Kommunen har länge brottats med en korruptionskultur. 2010 utlovades krafttag. De styrande, Socialdemokraterna, skulle ”vända på varenda sten”. Men den sjuka kulturen har bitit sig fast.

Tord Karlsson (S) skyller på förvaltningschef och tjänstemän. Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, har uppgett att hon ska gå till botten med saken, men har fullt förtroende för Karlsson trots revisionens svidande kritik för undermålig styrning och kontroll. Kommunstyrelsens ordförande (S) prioriterar partilojalitet framför etik och moral. Det är förödande för förtroendet för staden och för alla anställda och förtroendevalda som dag efter dag hederligt jobbar på i göteborgarnas tjänst. Hur kan man kräva att anställda ska göra rätt när de styrande kommer undan med att göra fel?

Alliansen har vidtagit åtgärder för att utreda om ytterligare brister i rutiner och beslut i nämnden skett och varför, bland annat en extern granskning av alla utlandsresor 2014–2017. Tjänstemän som gjort fel ska givetvis ställas till svars. Men ansvariga politiker ska inte samtidigt komma undan med en klapp på axeln. Vi kräver att nämndordföranden Tord Karlsson (S) avgår. Vi tänker utkräva ansvar av dem som har felat. Så angriper man en osund kultur och återupprättar ett förtroende.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd

Helene Odenjung (L)

oppositionsråd

David Lega (KD)

oppositionsråd