Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande Göteborg och Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor

Alliansen - välkomna att kopiera oss

De borgerliga tvingades efter massiv kritik backa från sitt olagliga förslag att dra in boendestödet för dem som bor på icke godkända kontrakt. Därefter kopierade de vårt förslag. De är välkomna att fortsätta med det, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Svartkontrakt, 26/4

De borgerliga ger sig återigen ut i debatten om svartkontrakten. Det har gått knappt två månader sedan de tvingades dra tillbaka sitt olagliga förslag att göra hundratals barn hemlösa och orsaka skattebetalarna miljonkostnader. Det är förståeligt att Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) vill glömma det märkliga förslag man först lade fram och det politiska misslyckande det ledde till. Men det är anmärkningsvärt att de verkar tro att göteborgarna redan glömt vad som hände i februari.

Drabbar alla göteborgare

Handel med svartkontrakt och andra former av kriminalitet inom bostadssektorn drabbar flera utsatta grupper, inte minst fattiga barnfamiljer. Det leder också till stora kostnader för staden och bostadsbolagen vilket i förlängningen drabbar alla göteborgare. Därför lade Socialdemokraterna fram ett förslag om krafttag mot kriminella som med svartkontrakt och ockerhyror tjänar stora pengar på andras nöd.

Då kontrade Alliansen med ett förslag om att dra in boendestödet för dem som bor på icke godkända kontrakt och röstade igenom det med SD. Trots att stadens tjänstemän tydligt påpekade att detta vara olagligt. Trots att det skulle kosta många miljoner för skattebetalarna för akutboenden. Trots att det skulle ställa hundratals barn på gatan.

Lyckades stoppa förslaget

Det lyckades vi få stopp på, mycket tack vare den enorma kritik som riktades mot de borgerliga från frivilligorganisationer, fackförbund och vanliga göteborgare. De borgerliga fick dra tillbaka sitt förslag, och kom i stället med ett förslag identiskt med vårt. Det är gott så, när man trampar snett måste det finnas utrymme att backa tillbaka, göra om och göra rätt.

Nu, två månader senare, kommer ärendet upp till kommunfullmäktige. Och nog är det en smula anmärkningsvärt att de borgerliga nu brer ut sig i debattartiklar om att ”det bör finnas brett politiskt stöd för att bekämpa brottsligheten och säkra trygga hem för barnfamiljer”. Det blir lite magstarkt. Men det är ju valår. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta kämpa för att klämma åt hyreshajarna och den organiserade brottsligheten på hyresmarknaden och vi kommer att fortsätta värna de svagaste, barnen och barnfamiljerna mot urspårad borgerlig symbolpolitik. De borgerliga är välkomna att fortsätta kopiera oss.

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande Göteborg

Marina Johansson (S)

kommunalråd med ansvar för sociala frågor