Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På sikt ser vi att nerdragningarna från Alliansen, D och SD kommer att kosta stadsdelen mer pengar då fler ungdomar kan behöva mer stöd och insatser senare, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen – ta chansen och fatta ett klokt beslut

Det är bara drygt fem år sedan som Backa var känt som ett område med stora sociala problem. De senaste åren har mycket gjorts för att vända utvecklingen och Backa är i dag en tryggare stadsdel. Därför är det obegripligt att Alliansen med stöd av Demokraterna och Sverigedemokraterna vill rasera mycket av det arbete som gjorts, skriver MP och V.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På senaste sammanträdet med stadsdelsnämnden fattades ett beslut att avveckla Ung i norra Hisingen, en satsning för ungdomar 16-19 år. Bara MP, V och S ville bevara verksamheten. Ung skapades för att ge äldre ungdomar ett ställe att vara på när fritidsgårdarna fick ett tydligare fokus på ungdomar i åldern 13-16 år. Ung bildades tillsammans och utvecklades ihop med ungdomarna. Att bara ett drygt år senare lägga ner verksamheten är ett stort svek.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att lägga ner viktig ungdomsverksamhet är verkligen inte att hushålla med de ekonomiska resurserna, tvärt om

Partierna beslöt också att drastiskt skära ner på övrig ungdomsverksamhet och antal ungdomshandledare. Vad det i praktiken kommer att betyda för verksamheten är oklart, men oro sprids bland ungdomar och personal. Det finns till exempel oro för att Made in Backa, en tidning som ungdomarna själva ger ut, kan vara hotad. Made in Backa startade som en motkraft till medias bild av Backa. Ungdomarna ville skriva sin egen historia, göra något bra, ta tillbaka sin stadsdel. För oss är det självklart att stadsdelen borde vara stolta över sin ungdomsverksamhet och värna det fortsatta arbetet.

Sociala mötesplatser viktiga

Vi rödgrönrosa vill bygga ett jämlikt Göteborg och då måste vi satsa på att ge våra ungdomar en meningsfull fritidsverksamhet och ett rikt föreningsliv. Alla ungdomar kan eller vill inte vara hemma om kvällarna eller ta hem kompisar. Att ha sociala mötesplatser för ungdomar menar vi därför är oerhört viktigt om vi menar allvar med att skapa ett jämlikt samhälle. På sikt ser vi att nerdragningarna från Alliansen, D och SD kommer att kosta stadsdelen mer pengar då fler ungdomar kan behöva mer stöd och insatser senare. Det är också viktigt att fundera på vad det här beslutet skickar för signal till ungdomarna i vår stadsdel? Att de inte är viktiga?

Vi är medvetna om att stadsdelen har ett stort underskott och den borgerliga budgeten har gjort situationen än värre. Men att lägga ner viktig ungdomsverksamhet är verkligen inte att hushålla med de ekonomiska resurserna, tvärt om. I dag, den 5 februari har stadsdelsnämnden ett nytt möte, då finns chansen att fatta ett nytt, klokare beslut. Vill ni ta chansen Alliansen?

Anna Siitam Wadman (MP)

gruppledare SDN Norra Hisingen

Mikael Wallgren (V)

2:e vice ordförande och gruppledare SDN Norra Hisingen