Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niclas Malmberg (MP), riksdagsledamot

Alliansen sviker tusentals gymnasieelever

Att, som Alliansen vill, enbart göra estetiskt ämne möjligt som tillval på vissa program, innebär att många elever inte kommer att känna att de har möjlighet att bredda sin utbildning med ett estetiskt ämne, skriver Niclas Malmberg (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bildning, 19/4 och 22/4

Alliansens utbildningspolitiska talespersoner skriver raljerande att bildning inte ges genom 50 gymnasietimmar i estetiskt ämne. Utifrån det skulle man kunna tro att allianspartiernas förslag är att utöka undervisningstiden. Men det man i själva verket föreslår är att nolla tiden för många gymnasieelever. Att, som alliansen vill, enbart göra estetiskt ämne möjligt som tillval på vissa program, innebär ju just det, att många elever inte kommer att känna att de har möjlighet att bredda sin utbildning med estetiskt ämne.

Ökar inte bredden

Allianspolitikerna tror sig ligga nära Einsteins syn på bildning genom att citera att bildning är det man har kvar när man har glömt det man lärt sig i skolan. Men att minska bredden på den utbildning som ges i skolan ökar inte bredden på kunskap och färdighet efter skolan! Vidare tycks alliansföreträdarna helt ha missat att Einstein, liksom flera andra av vår tids stora genier, inte utmärkte sig i de teoretiska ämnena under skoltiden. Skolan måste ge förutsättning för elever att utveckla hela hjärnan. Skapande och estetisk verksamhet gynnar teoretisk inlärning snarare än att stjäla undervisningstid.

Sviker tusentals elever

De senaste åren har flera av allianspartiernas riksdagsledamöter i olika sammanhang uttryckt att det var ett misstag av alliansregeringen att ta bort de estetiska ämnena från alla nationella gymnasieprogram utom det estetiska, och sagt sig stå för ett återinförande. Det är sorgligt att man för att hålla ihop alliansen och fälla en regeringsproposition nu är beredda att svika både sina löften och tusentals gymnasieelever, utan att ens kunna ge ett sakligt svar på varför.

Niclas Malmberg (MP)

riksdagsledamot