Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Vi uppmanar Alliansen att tänka om, skriver Karin Pleijel (MP) och Eva Ternegren (MP).
Vi uppmanar Alliansen att tänka om, skriver Karin Pleijel (MP) och Eva Ternegren (MP).

Alliansen stödjer inte det hållbara jordbruket

Miljöpartiet instämmer i kritiken som landets ekobönder riktar mot Alliansen med Centerpartiet i spetsen som nu släpper kravet på ekologiskt kött i stadens skolor och äldreboenden. Det skriver miljöpartisterna Karin Pleijel och Eva Ternegren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik Ekologiskt kött, 12/8

Alliansen i Göteborg tar inte ansvar för en omställning till ett mer hållbart jordbruk. Dessutom sviker de en hel yrkeskår med svenska ekobönder som har en viktig roll i omställningen. Ekologiskt kött och helst svenskt på tallrikarna vill Miljöpartiet i Göteborg ha i stadens kök för skolor och äldreboenden. Centerns utspel nyligen att de nu helt fokuserar på svenskt kött och tar bort kravet på ekologiskt är fel väg att gå. MP vill ha både och.

75 procent är nu ekokött

Miljöpartiet har sedan tidigare drivit på för att allt kött som serveras i Göteborgs verksamheter, som förskolor, skolor och äldreboenden, ska vara ekologiskt eller från naturbete. Nu är vi uppe i 75 procent ekokött. Centern påstår att staden i stället för ekologiskt ska upphandla svenskt kött. Det är inte möjligt att ställa krav på just svenskt kött i offentlig upphandling eftersom vi följer EU:s regler. Vi kan däremot kräva att leverantörer ska uppfylla svenska djurskyddskrav, vilket vi redan fått igenom.

Det är inte möjligt att ställa krav på just svenskt kött i offentlig upphandling eftersom vi följer EU:s regler

Att ha krav på 100 procent ekologiskt kött är en väldigt tydlig signal till marknaden och skyndar på en omställning. Med Centerns inriktning kommer det trycket att saknas, vilket är djupt olyckligt för omställningen. I Alliansens budget för staden finns inte heller med vårt tidigare krav på att andelen ekologisk mat ska uppgå till minst 50 procent.

Bättre för den biologiska mångfalden

Ekologisk produktionen är bättre för den biologiska mångfalden. Den tar större hänsyn till hur djuren mår med möjlighet att vara ute och mer utrymme att röra sig på. Ekologiska djur har mindre antibiotikaresistenta bakterier än de icke-ekologiska. I ekologisk produktion används betydligt mindre skadliga kemikalier.

Samtidigt som vi har glädjande höga siffror på ekologiskt, har köttkonsumtionen gått ner med tio procent, vilket är mycket positivt. Mindre konsumtion av kött krävs för minskad klimatpåverkan, det påpekar FN:s klimatpanel i sin senaste rapport. Skulle köttkonsumtionen öka igen går det stick i stäv mot omställningen till ett klimatneutralt samhälle.

Därför uppmanar vi Alliansen att tänka om och stödja omställningen till ett mer hållbart svenskt jordbruk.

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd i opposition

Eva Ternegren (MP)

2:e vice ordförande Göteborgs inköps- och upphandlingsnämnd