Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen ser eleverna som regeringen blundar för

Regeringens förslag om förändringar av yrkesprogrammen löser inte gymnasieskolans problem. Alliansen ser, till skillnad från regeringen, de nära 19 000 elever som varje år inte kommer in på gymnasiet och som skulle behöva en utbildning som leder till jobb, skriver Alliansen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Yrkesprogrammen, 12/5

I stället för verkningslösa försök att stöpa alla elever i samma form vill vi se en tvåårig yrkesskola, fler lärlingsutbildningar och bättre studie- och yrkesvägledning.

Alliansen vill fortsatt att grundläggande högskolebehörighet ska vara tillgängligt på alla yrkesprogram. Men regeringens förslag, som Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand förespråkar, innebär att yrkesprogrammen blir avsevärt mycket längre än de övriga och att alla ska läsa ett obligatoriskt estetiskt ämne. En annan brist är att det bygger in en påtaglig risk för håltimmar i elevernas scheman, vilket all forskning och erfarenhet visar ökar risken för frånvaro.

Kan välja högskolebehörighet

Alliansen vill att alla elever precis som i dag ska kunna välja till de ämnen som krävs för högskolebehörighet, och att rektorn ska vara ansvarig för att det fungerar på ett bra sätt med elevens övriga schema. Men vi vill också utveckla studie- och yrkesvägledningen, satsa på yrkescollege och lärlingsutbildningar och starta en ny tvåårig yrkesskola för många av dem som i dag står utanför gymnasiet.

Yrkesskolan behövs för elever som fastnat i de så kallade introduktionsprogrammen. Enligt Skolverkets statistik är det exempelvis endast en av tre elever på språkintroduktion, programmet för nyanlända, som lyckas ta sig vidare till ett nationellt gymnasieprogram. Denna återvändsgränd vill vi bygga bort med en tvåårig yrkesskola där fokus ligger på yrkesämnen och, för nyanlända, svenska.

Både jobb och brygga

Målsättningen är att eleven efter utbildningen ska få ett jobb. Samtidigt ska den som vill kunna växla över till ett vanligt gymnasieprogram. Yrkesskolan blir då både en första väg in i ett yrke och en brygga till vidare fördjupning och studier.

Alla unga måste få en riktig chans att forma sina livsdrömmar. Det börjar med en utbildning som leder till jobb.

Erik Bengtzboe (M)

utbildningspolitisk talesperson

Christer Nylander (L)

utbildningspolitisk talesperson

Ulrika Carlsson (C)

utbildningspolitisk talesperson

Annika Eclund (KD)

utbildningspolitisk talesperson