Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen måste bekänna färg

Nyhetsbevakningen hotas av vikande prenumerationsunderlag och annonsintäkter. Remissinstanserna har sagt sitt om Medieutredningens förslag på hur ett framtida presstöd kan se ut. Nu måste också Alliansen bekänna färg i frågan, skriver Anna Sibinska (MP) och Niclas Malmberg (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Dagens presstödsregler gäller till och med 2018. Från 2019 måste ett nytt system vara på plats. Regeringen lät därför tillsätta den så kallade Medieutredningen, vilken presenterade sitt slutbetänkande i november 2016. I utredningens politiska referensgrupp, där det fanns representanter från samtliga riksdagspartier, bidrog de fyra borgerliga partierna i väldigt liten omfattning med konstruktiva förslag. För att snabbt kunna komma fram med en proposition som kan godtas av riksdagen gjordes direkt efter att Medieutredningens förslag presenterats försök från regeringen att få till stånd överläggningar om hur ett nytt mediestöd kan utformas för att skapa förutsättningar för nyhetsjournalistik i hela landet. De borgerliga partierna meddelade dock att inga besked skulle ges om Medieutredningens olika förslag innan remissinstanserna sagt sitt.


Måste ta ställning
Nu har remissinstanserna lämnat in sina synpunkter, varför det är hög tid att de borgerliga partierna bekänner färg. Vilka av Medieutredningens förslag ställer ni er bakom?
Det är ett farligt spel om de borgerliga partierna i stället för att bidra konstruktivt till att skapa riksdagsmajoritet för en proposition väljer att invänta ett färdigt förslag från regeringen, för att först därefter reagera. Om man i det läget fäller propositionen kommer vi 2019 stå utan ett mediestöd i Sverige, vilket riskerar att leda till omfattande nedläggningar av nyhetsredaktioner runt om i landet. Är det en utveckling de borgerliga partierna är beredda att tvinga fram för att slippa ta politiskt ansvar och enbart vinna det kortvariga nöjet att fälla en proposition?


Anna Sibinska (MP)
ordförande Regionteater Väst
Niclas Malmberg (MP)
mediepolitisk talesperson och riksdagsledamot