Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd.

Alliansen har inte mycket att yvas över

Det är märkligt att David Lega (KD) inte uppfattat de historiskt stora satsningar som vi rödgröna gjort på skolan och förskolan, inklusive elevhälsan, under mandatperioden. Själva ger allianspartierna med ena handen samtidigt som de sparar med den andra, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Elevhälsan, 14 & 21/6

Tillgången till elevhälsovård har tyvärr i stort utsträckning avgjorts av i vilken stadsdel man har bott. Så långt har David Lega (KD) rätt. Denna ojämlikhet är en av anledningarna till att skolorganisationen nu under rödgrön ledning flyttas från stadsdelarna till en central organisation. Detta kommer att säkerställa en hög och jämn kvalitet på elevhälsan för våra elever i staden.

Det är märkligt att David Lega har suttit i samma kommunstyrelsemöten som vi i flera år utan att ha uppfattat att vi rödgröna har satsat rekordmycket på förskolan och skolan under denna mandatperiod. 800 miljoner i ramförstärkning. Detta inkluderar pengar till elevhälsan. En satsning i denna storleksordning går inte att finna bakåt i tiden.

Besparingar göms

I sin nya budget presenterar Alliansen skol- och förskolesatsningar med ena handen, samtidigt som de sparar in med den andra handen. Besparingarna göms under namnet ”förändringsfaktor” och innebär en neddragning på nära 70 miljoner varje år framöver inom förskola och skola. Ett trix som kanske ger applåder på cirkus, men som varken imponerar på barnen, elevhälsan eller lärarna i klassrummen och förskolorna runt om i Göteborg.

I Miljöpartiets budget för 2019 satsar vi totalt 23 miljoner kronor mer än Alliansen på skolområdet, framför allt på elevhälsan och fritidshemmen. Frågan är väl vem som egentligen prioriterar våra unga?

Karin Pleijel (MP)

skolkommunalråd