Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Bäckström, f d riksdagsledamot för V samt tidigare landshövding

Lars Bäckström: Alliansen – dags att ge besked i regeringsfrågan

Sannolikt har alliansen frågan om ny statsminister i sin hand efter valet 2018. Men väljarna bestämmer, allt kan hända. Ett är dock säkert: en statsminister behöver inte en majoritet i riksdagen för att bli vald, skriver Lars Bäckström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lars Bäckström, f d riksdagsledamot för V samt tidigare landshövding
Lars Bäckström, f d riksdagsledamot för V samt tidigare landshövding

Valet 2018 handlar i grunden om vem som ska bli Sveriges statsminister. Det är regeringen som styr landet och det är statsministern som utser regering.

Riksdagens viktigaste beslut är valet av statsminister. I den frågan råder dock i princip tystnad i svensk partipolitik. Många säger att valet får avgöra. Det vore sant om Sveriges demokrati byggde på principen att Sveriges statsminister måste ha riksdagens stöd, men så är det inte.

Den svenska principen är att talmannens förslag endast förlorar om en majoritet av riksdagens ledamöter röstar mot den statsminister som talmannen föreslår. Rent teoretiskt räcker det därmed med endast en röst för talmans förslag så länge inte 175 ledamöter röstar emot.

Den svenska ordningen innebär vidare att en nyvald riksdag måste välja statsminister. Detta innebär att även om alla rödgröna partier gör framgångar i valet, kan de inte vara säkra på att få regera. Även om alla tidningar efter valet utropar att regeringen och Vänsterpartiet vann valet kan regeringen inte vara säker. Detta gäller så länge som de rödgröna partierna inte förfogar över 175 mandat.

Fullt möjligt alternativ

I dagens riksdag har de rödgröna partierna 159 mandat. Alliansen har 140 mandat. Sverigedemokraterna har 46 mandat. Om de rödgröna partierna vinner 16 mandat är segern vid valet av ny statsminister säker. Detta är naturligtvis fullt möjligt.

Men om de rödgröna inte får 175 mandat, äger alliansen i praktiken frågan om ny statsminister. Låt oss anta att talmannen föreslår en socialdemokrat till statsminister. Sverigedemokraterna kommer sannolikt rösta nej. Om alliansen håller ihop och röstar nej har förslaget fallit.

Talmannen kommer då att föreslå en statsministerkandidat från något av allianspartierna. De rödgröna röstar nej, alliansen röstar ja och Sverigedemokraterna kanske lägger ned. Då har alliansen vunnit valet av statsminister. Alliansen har vunnit utan något ja från Sverigedemokraterna.

Men kan en svensk regering, regera i minoritet? Det har uppenbarligen varit möjligt under perioden 2014 till 2018. Kan och vill en alliansregering regera med förhandlat stöd av Sverigedemokraterna? Sannolikt inte. Det är troligen inte heller nödvändigt.

Faktum är att Sverige har regerats av minoritetsregeringar i ungefär 70 av de senaste 100 åren. Det har vanligen varit S-regeringar. Oftast var det kommunisterna, VPK, föregångarna till dagens Vänsterparti som gjorde detta möjligt. Socialdemokraterna förhandlade aldrig med kommunisterna eller VPK. I en slutvotering om budgeten räknade S med att VPK skulle stödja den socialdemokratiska budgeten om det var nödvändigt. En sådan situation kan bli fullt möjlig även för en alliansregering fast då med Sverigedemokraterna i VPK:s roll.

Nederlag då och då

I andra frågor kan förslag från en borgerlig regering i minoritet lida nederlag då och då. Detta har dock varit fallet redan under denna mandatperiod. Ibland har S-MP-regeringen gått mot nederlag. Då har de ibland ändrat och kommit tillbaka och vunnit, ibland gått mot förlust. Det senaste exemplet är vinsterna i skolan. Där kommer med all sannolikhet alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna att fälla regeringens proposition. Alliansen har även tvingat två ministrar att avgå. Detta med hjälp av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna har varit duktiga på att regera i minoritet. Frågan är om alliansen kommer att pröva samma metod efter valet 2018. Redan i dag avgörs många frågor efter överenskommelser mellan regeringen och alliansen.

Alternativet är sannolikt att låta S fortsätta regera i minoritet och då troligen också spräcka alliansen. Socialdemokraterna skulle troligen gärna släppa in ett eller två allianspartier i sin regering, men vilka partier i alliansen lockas av det?

Vad säger allianspartierna?

De rödgröna kommer säkert att rösta emot alla förslag om en statminister från allianssidan. Men vad säger alliansparterna? Den som vill ha en socialdemokratisk statsminister har i praktiken tre riksdagspartier att välja på. Den som vill ha en statsminister från alliansen har i praktiken fem riksdagspartier att välja mellan.

Om alliansen får fler mandat än de rödgröna är saken klar. Då blir det regimskifte. Men om de rödgröna är i minoritet, färre än 175 mandat, men större än alliansen. Vad händer då?

Kommer alliansen då att ta statsministerposten, regeringsmakten? Det räcker med att Sverigedemokraterna inte röstar med Socialdemokraterna. Alla alliansens partier borde därför ge besked i regeringsfrågan innan valet.

Lars Bäckström

f d riksdagsledamot för V samt tidigare landshövding