Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bara under Daniel Bernmars (V) tid som ansvarigt äldrekommunalråd har mer än en halv miljard plockats bort från äldreomsorgens budget. Detta borde oroa den rödgröna ledningen, skriver debattörerna.

Alla vinner på valfri hemtjänst

De rödgröna har försökt och kommer fortsätta försöka stoppa demokratiskt fattade majoritetsbeslut som inte faller dem på läppen. När argumenten nu verkar ha tagit slut väljer man i stället att fara med osanningar när det gäller införande av valfrihet i hemtjänsten, skriver allansens företrädare i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

LOV i hemtjänsten, 15/12

Mätningar över hur nöjda människor är med hemtjänsten ger Göteborg plats 281 av 290 i landet. Liknöjdheten hos de rödgröna är obegriplig.

När Göteborg inför valfrihet i hemtjänsten blir staden en bättre plats att leva och driva företag i. Tryggheten bland stadens äldre kommer att öka, samtidigt som företagandet stärks i en bransch som domineras av kvinnor och människor med utländsk bakgrund.

Stockholm är ett bra exempel på hur valfrihet blivit en viktig del av tryggheten. Där ges möjlighet att välja utförare i bland annat hemtjänst, och 71 procent av stockholmarna anser att det är bra att välja mellan olika utförare (Skop). Sex av tio anser att valfriheten lett till ökad kvalitet.

Direkt pinsamt

De rödgrönas prat om att Alliansen inte har finansierat valfrihetsreformen blir direkt pinsam. S, MP, V och Fi i Göteborg tillåter i själva verket att pengarna flyttas från de äldre. Mellan 2011 och 2015 försvann det 1,1 miljarder kronor från äldreomsorgen till annat. Bara under Daniel Bernmars (V) tid som ansvarigt äldrekommunalråd har mer än en halv miljard, pengar som avsatts för hemtjänst, hemsjukvård, hospice och äldreboenden, plockats bort från äldreomsorgens budget. Detta borde oroa den rödgröna ledningen!

Alliansen har tagit ansvar och säkrat finansieringen för att följa upp och kvalitetssäkra både den kommunala och fristående hemtjänsten. Vi har under många år öronmärkt hemtjänstens resurser i vår pengmodell, senast mer än 1,4 miljarder kronor. Vi fortsätter att ta ansvar för både ekonomin och kvaliteten i välfärden.

Goda nyheter

Förutom ökad kvalitet för äldre och andra i behov av hemtjänst, stärks företagandet bland kvinnor och människor med utländsk bakgrund. Över 50 procent av omsorgsföretagen i Sverige leds av kvinnor, mot 29 procent i övriga näringslivet. Antalet företagsamma inom välfärdssektorn ökat med 25 procent de senaste fem åren. En stor del av ökningen beror på att allt fler företag startas av nya svenskar.

Debatten tjänar inte på att präglas av skräckpropaganda och osaklighet. Vi har goda nyheter till stadens ängsliga rödgröna, liksom till alla göteborgare: Valfrihet och konkurrens kommer att leda till bättre hemtjänst i Göteborg.

Jonas Ransgård (M)

kommunalråd

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd