Fler aktiviteter. När personalen delade på uppgifterna orkade de utföra fler aktiviteter tillsammans med hyresgästerna, skriver Eva Kärrman.
Fler aktiviteter. När personalen delade på uppgifterna orkade de utföra fler aktiviteter tillsammans med hyresgästerna, skriver Eva Kärrman.

Alla vinner på sextimmarsdag

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    Eva Kärrman, Kommunal Väst
Eva Kärrman, Kommunal Väst

Replik

Sextimmarsdag, 30/12

De som argumenterar mot arbetstidsförkortning inom vård- och omsorg missar en viktig poäng. Nämligen anledningen till att anställda inom äldreomsorgen allt för ofta väljer att arbeta deltid. Det är inte för att de alla är småbarnsföräldrar eller ovilliga att arbeta. Nej, organisationerna är så slimmade att personalen, fysiskt eller mentalt, inte orkar med heltid. Priset de betalar för ”lyxen” att arbeta deltid är en framtid som fattigpensionärer med garantipension.

Sextimmarsprojektet på Svartedalens äldreboende visar oss inte bara att personalen mår bättre med kortare arbetstid. Antalet anställda ökade, även om fler timmar inte arbetades, och när fler personer delade på uppgifterna orkade de utföra fler aktiviteter tillsammans med hyresgästerna. Hela 80 procent fler än vid referensboendet. För det fina är att kvaliteten på verksamheten hänger ihop med villkoren för de anställda. När personalen har tid och energi att utföra sin profession på det sätt som de är utbildade för och som de strävar efter, då ökar också deras effektivitet.

ANNONS

Intresset för arbetstidsförkortning är högt. Frågan dominerade när medlemmarna i Kommunal lämnade in avtalsförslag och kongressmotioner under 2016. Över 1 000 namnunderskrifter har också lämnats in till stöd för vidare arbetstidsförkortning i Göteborg. Det är ingen slump att intresset är stort just inom vård och omsorg. Här finns ett behov av drastiska förändringar av arbetsvillkoren som inte kan svepas undan med att ”alla blir piggare med mer fritid”.

Begrunda resultaten

Att sänka arbetstiden för en stor yrkesgrupp är inte enkelt och kostnaderna måste självklart vägas mot andra förbättringar. Framförallt får det aldrig göras till priset av ännu mer pressade scheman och sämre arbetsmiljö. Men med detta sagt borde Maria Rydén (M) med flera begrunda projektets resultat, samtidigt som de funderar på om det inte är dags för Kommunals medlemmar att få arbetsvillkor som gör att man orkar arbeta hela sitt yrkesliv?

Bristen på yrkesutbildad personal inom vård och omsorg är nu uppenbar. Kortare arbetstid innebär förstås att ännu fler behöver anställas. Men det kan också vara ett av flera sätt att attrahera ungdomar till äldreomsorgen. Erfaren personal lämnar i dag verksamheten på grund av den dåliga arbetsmiljön. Både kompetensen och lusten för yrket finns där, men inte till vilket pris som helst. Konkurrensen om arbetskraften har börjat och undersköterskorna märker snart nog hur värdefulla de är.

ANNONS

Eva Kärrman

ordförande Kommunal Väst

Kortare arbetstid kan vara ett av flera sätt att attrahera ungdomar till äldreomsorgen

ANNONS