Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla ska kunna och våga bada

Alla kvinnor ska få vara trygga vid, i och under vatten. Vi startade ett undervattensrugbylag för nyanlända flyktingtjejer och fick överväldigande respons. Nu efterlyser vi fler satsningar för en mer jämställd badkultur, skriver Leandra Caldarulo, Felix Phoenix.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I morse fick jag ett telefonsamtal från en modig mamma som trotsat sin dåliga svenska och ringt mig för att be om plats i simskola åt sin femtonåriga dotter. Hon hade blivit ålagd av skolan att försöka lära sin dotter simma. Vi kunde inte erbjuda hennes dotter plats. Vår kurs är full och vi har en lång kölista. Med gråten i halsen försökte den här mamman be mig att göra ett undantag, bara den här gången. Det skar i hjärtat att behöva säga nej.

Vatten är en stor del av det svenska samhället. Vi badar i havet, grillar vid sjön och går på vattengympa för gravida. Detta stängs man ute från om man är otrygg och rädd för vatten. Det var en av anledningarna till att vi i Felix Dykförening startade integrationsprojektet Felix Phoenix där vi lär nyanlända flyktingtjejer att simma och spela undervattensrugby.

Nu, ett år sedan starten, står vi här med vatten långt över våra huvuden och lär trettio tjejer med annan etnicitet än svensk att simma, fridyka och spela undervattensrugby. Från att ha varit rädda för vatten flyter de nu helt själva mitt i bassängen. Om ett år ska de spela en match mot ett annat damlag.

Fler behöver hjälp

Genom den här satsningen gör vi dessa kvinnor trygga i, vid, på och under vatten. Det blir kvinnor som är bekväma i vilken simhall som helst och – bekväma med sina kroppar. Vi gör det helt ideellt med begränsade medel och vi kan inte ta emot alla.

Göteborg stad avsätter nu 15 miljoner kronor i Simlyftet för att alla barn i grundskolan ska lära sig simma. Det är bra. Men alla de barn som gått ut grundskolan, vad händer med dem? Vad händer med alla kvinnor som står ännu längre från möjligheten att lära sig simma på grund av religiösa skäl? Kvinnor tar störst ansvar för obetalt hushållsarbete, vård av barn och anhöriga och har därför mindre tid för sig själva och att lära sig simma. Kvinnor har det också generellt sämre ställt ekonomiskt än män och simskola kostar pengar.

Vi vill uppmana politikerna i Göteborg stad, andra ideella föreningar och privata aktörer att ta ett större ansvar för att alla ska kunna simma och få ta del av allt det som är Sverige. För att desperata mammor ska slippa behöva ringa runt med gråten i halsen och be om simskoleplats till sitt barn.

Leandra Caldarulo

Felix Phoenix