Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Axel Darvik (L).
Axel Darvik (L).

Alla ska kunna äga sin bostad

Göteborg är en segregerad stad. Detta måste ändras. En början är att omvandla hyresrätter till bostadsrätter där andelen hyresrätter överstiger 50 procent, skriver Axel Darvik (L) och Piotr Kiszkiel (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hyresrätter, 13/3

Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen region Västra Sverige, skriver att Liberalerna är fel ute när de önskar göra om bestånd av hyresrätter till bostadsrätter.

Göteborg är en mycket segregerad stad, vilket bland annat beror på att förorterna fått mycket få nya bostäder och service sedan miljonprogrammen. Då byggdes ett stort antal lägenheter men nästan bara hyresrätter. I och med ensidigheten i boendeformen har vi fått en stad med befolkning uppdelad utifrån socialekonomisk bakgrund. Detta måste vi göra något åt. En början är att omvandla hyresrätter till bostadsrätter där andelen hyresrätter överstiger 50 procent.

Den vinst kommunen gör på försäljningen ska sedan användas till att rusta upp parker, skolor och lokaler som alla har glädje av.

Vårt förslag att den som köper sin lägenhet får en rabatt motsvarande kravet på egen insats. Ombildningen görs endast om två tredjedelar av de boende är med på det – detta helt enligt gällande lagstiftning. Det gör det möjligt för de som i dag bor i hyresrätt att äga sitt eget hem och lättare kunna byta boende när livet förändras. I dag är det bara en dröm för vissa och kön till att byta lägenhet på Boplats är lång.

Den vinst kommunen gör på försäljningen ska sedan användas till att rusta upp parker, skolor och lokaler som alla har glädje av. En del av kapitalet som kommunen får in kan också användas för att bygga nya hyresrätter. Vi får inte glömma att Allmännyttan också behöver kapital för att kunna bygga nytt. Det behövs även pengar till att renovera de befintliga lägenheterna.

De ombildningar som tidigare gjorts i Göteborg har varit mycket framgångsrika och uppskattade bland de boende.

De ombildningar som tidigare gjorts i Göteborg har varit mycket framgångsrika och uppskattade bland de boende och med vårt förslag tillför vi kravet att pengarna stannar i förorterna och gör dubbel nytta. Omflyttningarna minskar och områdena har blivit mer socialt stabila. De familjer som tidigare inte haft något sparkapital har genom värdeökningarna i lägenheterna kunna investera för framtiden samtidigt som de sänker sina boendekostnader.

Eget ägande är i längden alltid billigare än att hyra och genom vårt förslag får fler den möjligheten, även i förorterna. Genom att samtidigt bygga nya prisvärda hyresrätter så ger vi även de unga utan sparkapital möjligheten till en första bostad. Hyresrätten är och kommer fortsätta vara en viktig och bra boendeform för den som inte vill eller kan äga sin bostad.

Axel Darvik (L)

Piotr Kiszkiel (L)