Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla ska ha rätt att bestämma över sitt liv

Den här veckan börjar landets barn och ungdomar skolan efter ett långt och härligt sommarlov. Det är dags att gå tillbaka in i klassrummet för att dra igång höstterminen. Men vissa stolar kommer gapa tomma. På de stolarna borde det sitta barn som i stället har förts utomlands under sommarlovet för att giftas bort med någon de aldrig träffat, skriver bland andra Gulan Avci (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under förra året inkom 56 ärenden till Nationella kompetensteamets stödtelefon som handlade om barn som förts ut ur Sverige för giftermål. Under årets två första kvartal har nationella kompetensteamet hittills fått in 132 ärenden som handlar om bortförandet av barn eller oro för barn som riskerar att föras ut ur landet.

Säkerhetspolisen har beskrivit att de våldsbejakande islamistiska miljöerna i Sverige har tiodubblats på mindre än ett decennium

Göteborg har länge haft problem med växande parallellsamhällen och radikalisering. Polisen har uppgett att det finns omkring 500 våldsbejakande islamister i Polisregion väst. En tredjedel av de individer som rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak kommer från Västra Götaland. Av dessa 90 bedöms den absoluta majoriteten komma från Göteborg, särskilt från stadens nordöstra delar.

I parallellsamhällen

Hedersförtryck och kränkningar av kvinnors och flickors rättigheter är den del av den religiösa radikalisering som finns där parallellsamhällen har fått växa fram. Den kartläggning av attityder till frihet och ofrihet som organisationen Varken hora eller kuvad gjorde år 2016, hos 1 200 ungdomar mellan tolv till 18 år, visade att det fanns ett samband mellan gruppen som hade sympati för salafist-jihadism och de som, ansåg att anpassning till samhället var mindre viktigt än de som inte hade sådana sympatier.

Växer upp utanför det svenska samhället

I områden såsom Bergsjön, Angered, Hjällbo och Hammarkullen växer svenska ungdomar upp utanför det svenska samhället. Vi har en feministisk regering som vill exportera vår feminism till andra länder men som uppenbarligen inte kan säkerställa flickors rättigheter några mil bort. Sent har Socialdemokraterna i Göteborg med kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i spetsen, vaknat upp och insett att det krävs politisk handlingskraft för att vända utvecklingen i de mest utsatta områdena. Vi välkomnar att vi blir fler som tar kampen för de som lever i ofrihet.

Den kartläggning som vi liberaler så länge har efterfrågat har försenats och i sommar fick riksdagens ledamöter lämna riksdagen utan att fatta beslut om ett totalförbud mot barnäktenskap eftersom regeringen inte bemödat sig med att lämna in förslaget i tid, trots återkommande löften från Socialdemokraterna de senaste två åren.

Säkerhetspolisen har beskrivit att de våldsbejakande islamistiska miljöerna i Sverige har tiodubblats på mindre än ett decennium. När patriarkala strukturer växer fram är det alltid flickors och kvinnors rättigheter som sätts på undantag. Det är en tragedi att det finns barn i vårt land som inte kan tillåta sig själva att drömma därför att någon annan har redan valt åt dem. Deras väg i livet är redan utstakad. Deras plats är i hemmet och deras roll är att föda barn och ta hand om familjen.

Reformagenda för att bekämpa hedersförtryck

De problem som växer fram där integrationen misslyckas kommer att kräva både stora satsningar och kunskap. I våras presenterade vi Liberaler en gedigen reformagenda för att bekämpa hedersförtrycket.

Vi vill stärka skyddet för de barn som riskerar att föras ut ur Sverige. Det är nödvändigt att socialnämnden får rätt att besluta om utreseförbud om det krävs för att skydda ett barn från könsstympning, barnäktenskap eller tvångsäktenskap.

Vi vill också att socialtjänsten ska kunna kräva att föräldrar kommer på samtal, med ett så kallat mellantvång om man misstänker att barn lever med begränsningar som är kopplade till hedersförtryck.

Valet den 9 september handlar om huruvida svensk jämställdhet ska gälla i alla delar av vårt land. Socialdemokraterna har de senaste fyra åren visat att de inte klarar av att stå upp för alla människors rätt till frihet. Vi har tagit kampen mot hederskulturen sedan i början av 2000-talet. Den kampen kommer vi fortsätta ta och aldrig kompromissa bort individens rätt att bestämma över sitt eget liv!

Gulan Avci (L)

integrationspolitisk talesperson

Maria Nilsson (L)

riksdagskandidat Göteborg